Top50 Glas publike

Desetogigabitni kec iz rukava

Pri projektovanju i kreiranju savremenih SMB radnih okruženja, svakako se podrazumeva i implementacija pouzdanog bekap/skladišnog uređaja. Tolerancija na grešku i gubitak podataka u zahtevnim radnim okvirima ravna je nuli, pa je jedina realna opcija upotreba kvalitetnog NAS rešenja.

PCPress.rs ImageUređaj koji vam ovoga puta predstavljamo pre svega je višenamensko serversko rešenje i deo QNAP‑ove TS‑x63U serije koja je prezentovana krajem prošle godine, a čije srce kuca u AMD taktu. Opremljen je 64‑bitnim četvorojezgarnim AMD x86 2 GHz procesorom sa 4 GB DDR3L‑1600 RAM (nadogradiva do 16 GB) i 512 MB flash DOM memorije. Spoljašnji izgled ne odstupa ni po čemu od standardizovanih normi za montažu u rack ormar (1U), gde su s prednje strane pozicionirane četiri hot swap fioke za smeštaj odgovarajućih hard‑diskova, tj. 4×3,5“ / 2,5“, 3 ili 6 Gb/s ili SSD, kao i jedan USB 2.0 port namenjen prvenstveno za one touch copy.

Sa zadnje strane ima dodatna dva USB 3.0 i dva USB 2.0 porta, četiri gigabitna RJ‑45 porta, a pored njih se krije i glavni adut – jedan (ali vredan) 10 GbE SFP+ single port koji pruža vrhunske performanse u radu i to bez dodatnih udaraca na budžet. Ukoliko se zahteva redundansa po pitanju autonomije rada s rezervnim napajanjem, potrebno je potražiti model sa oznakom TS‑463U‑RP‑4G.

Opcije pri povezivanju hard‑diskova u RAID mogu biti 0, 1, 5, 6, 10, + hot spare, a ukoliko vam u toj matematici ponestane prostora, uvek postoji mogućnost proširivanja korišćenjem UX‑1200U‑RP modula sa dvanaest, odnosno UX‑800U‑RP sa osam dodatnih slotova za diskove.

I ovaj NAS koristi dobro poznati QTS operativni sistem baziran na Linux‑u. U aktuelnoj verziji 4.2.1 implementirani su noviteti poput network/virtual sviča (olakšava kreiranje zasebnih adresnih pulova), a poboljšani su i postojeći alati, poput Virtualization station 2.1, kao i mnoge druge aplikacije. Zahvaljujući tome, sistemsko podešavanje uređaja je krajnje jednostavno i efikasno, pa korisnik u preglednom okruženju vrlo brzo može podesiti željenu funkcionalnost. Uz upotrebu velikog broja raspoloživih alata vreme završetka pojedinih poslova drastično se skraćuje. Primera radi, odličan QTS Storage menadžer omogućava izuzetno laku manipulaciju celokupnim kapacitetom uređaja, uz brzinsko kreiranje trenutnih „slika sistema“ (snapshot) za jednostavan backup, kloniranje ili vraćanje u prvobitno stanje.

Na raspolaganju su i klasično skladištenje ili centralizovano deljenje podataka (cross‑platform file sharing SMB/CIFS, FTP, NFS i AFP protokoli na Windows, Mac i Linux/UNIX mrežama), kao i sinhronizovanje vaših podataka na svim povezanim uređajima, a podrazumeva se ubacivanje u domensko okruženje, tj. Windows AD i LDAP strukturu.

Vredna je pomena i dobro zaokružena ponuda backup rešenja za osiguranje podataka kako za Windows (QNAP NetBak Replicator), tako i za Mac OS okruženje (Apple Time Machine), a tu su i izuzetno potrebne disaster recovery solucije poput Real‑Time Remote replication (replikacija na drugi NAS ili FTP) ili čuvanja podataka uz sinhronizaciju na cloud servisima kao što su Amazon S3, ElephantDrive, Dropbox ili Google Drive.

Spisak mogućih uloga ovog uređaja poprilično je dugačak, tako da mu možete nameniti i neku od naprednijih rola poput iTunes, DLNA, FTP, print ili VPN servera. Nama je naročito bila interesantna opcija nadzorne stanice uz daljinsku kontrolu više IP kamera (četiri kanala, proširivo do 40 licenci), monitoring i pristup uživo i putem pametne mobilne telefonije (Vmobile, Vcam), uz 256‑bitno enkriptovanje podataka, dvostepenu verifikaciju i instant obaveštavanje putem SMS‑a ili e‑mail‑a.

Lista aplikacija koje se mogu primeniti veoma je duga i sigurno će zadovoljiti sve one kojima su potrebni download, zabava, kontrola i još mnogo toga.

NAS vam je potreban!

Kad god se povede polemika o svrsishodnosti ozbiljnijeg, gotovo kapitalnog ulaganja u poslovni mrežni sistem, po pravilu se sve završi nepraktičnom štednjom i prelaznim rešenjima do boljeg i povoljnijeg momenta za nabavku ovakvog tipa uređaja. Međutim, kada se podvuče crta, nikako ne treba zanemariti prvobitnu misao – sigurnost podataka uvek je na prvom mestu i tu štednji nema mesta. U ovom slučaju, uz izbor adekvatnih diskova i odgovarajućih rola, TS‑463U‑4G svakako zavređuje da uđe u ozbiljan izbor kao sjajna opcija za višestruko unapređenje kvaliteta rada u vašoj firmi.

QNAP NAS
TS-463U-4G
Povezivanje 3×USB2.0, 2×USB3.0, 4×gigabitni RJ-45, 1×10 GbE SFP+
Procesor 64-Bit Quad-Core AMD G-Series 2 GHz
Memorija 4 GB DDR3L (4 GB x 1) /
512 MB flash
Dimenzije 44×439×499 mm
HDD 4 hot-swap mesta za
2,5/3,5” HDD/SSD
Cena 123.000 dinara

www.kimtec.rs

Slobodan Živanović

(Objavljeno u PC#239)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,