BIZIT 23

Detektivski roman JK Rowling

Joanne Rowling, autor romana o Hariju Poteru, nedavno je objavila novu knjigu, ali ne pod svojim imenom. Sakrila se iza pseudonima Robert Galbraith, a detektivski roman The Cuckoo’s Calling “novog autora” primljen je veoma dobro od kritike. Ipak, ozbiljnija prodaja je počela tek kada je, kompjuterskom analizom teksta, ustanovljeno ko je zapravo Robert Galbraith…

Harry Poter serijal je bestseler prve decenije XXI veka
Harry Poter serijal je bestseler prve decenije XXI veka

Kritičari su novi roman ocenili pozitivno, pozdravljajući novog autora, ali prodaja knjige nije bila spektakularna – oko 1500 primeraka od objavljivanja u aprilu. Nije baš ohrabrujuće za potencijalne autore da pročitaju da je knjiga na nekoliko mesta odbijena (sada se javljaju i urednici koji su napravili grešku života odbijajući budući bestseler jedne od najprodavanijih britanskih spisateljica) a onda je, i pored odličnih kritika, prodaja bila skromna. Kada je otkriveno ko je zaista autor, prodaja je skočila do neočekivanih granica, tako da je knjigu u Engleskoj praktično nemoguće kupiti. Srećom, uvek možete da preuzmete Kindle ediciju sa Amazon-a i odmah počnete da čitate.

Kako je pseudonim demaskiran? Novinari Sundey Times-a su primetili da JK Rowling i Robert Galbraith dele urednika, a onda su angažovali dva eksperta da nezavisno uporede dinamiku teksta romana The Casual Vacancy i Harry Potter and the Deathly Hallows sa romanom The Cuckoo’s Calling. Peter Millican sa Oxford univerziteta i Patrick Juola sa univerziteta Duquesne u Pitsburgu su, koristeći program za analizu teksta, nezavisno potvrdili veliku sličnost u frazama i stilu.

Posle objavljivanja ovih informacija, Jo je rekla da se nadala da će pseudonim duže biti neotkriven i da je pisati pod pseudonimom, bez očekivanja koja su ranije pratila njene knjige, bilo prijatno iskustvo. Kupite roman na Amazon-u, pročitajte i kažite nam šta mislite o njemu!

Naslovna strana detektivskog romana koji je pod pseudonimom napisala JK Rowling
Naslovna strana detektivskog romana koji je pod pseudonimom napisala JK Rowling

 

 

Facebook komentari:
SBB

Dejan Ristanović

www.dejanristanovic.com

2 thoughts on “Detektivski roman JK Rowling

Comments are closed.