Deutsche Banka greškom napravila transakciju od 28 milijardi evra

Predstavnici Deutsche Banke, najveće banke i kreditora u Nemačkoj, priznali su da je tokom rutinske operacije greškom došlo do prenosa čak 28 milijardi evra sa računa banke na račun klirinške kuće Eurex u vlasništvu Deutsche Börsea (Nemačke berze). U pitanju je iznos veći od njene tržišne kapitalizacije, a javnost je o tome obaveštena tek mesec dana nakon što se to dogodilo.

PCPress.rs Image

Iz banke su poručili da je incident  brzo rešen i da nije prouzrokovana nikakva šteta. Iako se greške u računovodstvu često dešavaju, ovaj slučaj pokazuje da u Deutsche Banci imaju problema sa informacionom tehnologijom i kontrolnim procesima unutar banke. Nedavno smenjeni izvršni direktor John Cryan trebalo je da radi na rešavanju ovih problema. Njegov zadatak je bio i da izvrši restrukturiranje banke i da počistiti toksičnu ostavštinu sličnih pokušaja iz razdoblja pre finansijske krize, ne bi li banka mogla da se bori sa globalnim divovima u segmentu investicionog bankarstva.

Deutsche Banka ni nakon smene izvršnog direktora ne posluje profitabilno, a cena njenih deonica potonula je u protekle dve godine više od 50 odsto, od čega 30 odsto samo u ovoj godini. Bankine interne probleme potvrđuje i prošlonedeljna najava odlaska šefice odeljenja za IT infrastrukturu Kim Hammonds, koja je u više navrata nazvala Deutsche Banku “najdisfunkcionalnijom kompanijom” u svojoj karijeri.

Pročitajte i:  Google odustaje od planova za bankovne račune

Podsetimo, odnedavno je na čelu banke Christian Sewing, koji je dosad vodio sektor poslovanja sa građanima. Na njegovom predstavljanju je istaknuto da se on u 25 godina rada u DB-u dokazao kao snažan i disciplinovan lider. Sewingu su se tad obradovali i deoničari i investitori banke, smatrajući da je napokon završilo razdoblje nesigurnosti oko pitanja vođstva ove jake institucije, ali i prekid sa uzastopnim gubicima.

Izvor: Poslovni dnevnik

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,