PC Press Studio

Deutsche Banka greškom napravila transakciju od 28 milijardi evra

Predstavnici Deutsche Banke, najveće banke i kreditora u Nemačkoj, priznali su da je tokom rutinske operacije greškom došlo do prenosa čak 28 milijardi evra sa računa banke na račun klirinške kuće Eurex u vlasništvu Deutsche Börsea (Nemačke berze). U pitanju je iznos veći od njene tržišne kapitalizacije, a javnost je o tome obaveštena tek mesec dana nakon što se to dogodilo.

PCPress.rs Image

Iz banke su poručili da je incident  brzo rešen i da nije prouzrokovana nikakva šteta. Iako se greške u računovodstvu često dešavaju, ovaj slučaj pokazuje da u Deutsche Banci imaju problema sa informacionom tehnologijom i kontrolnim procesima unutar banke. Nedavno smenjeni izvršni direktor John Cryan trebalo je da radi na rešavanju ovih problema. Njegov zadatak je bio i da izvrši restrukturiranje banke i da počistiti toksičnu ostavštinu sličnih pokušaja iz razdoblja pre finansijske krize, ne bi li banka mogla da se bori sa globalnim divovima u segmentu investicionog bankarstva.

Deutsche Banka ni nakon smene izvršnog direktora ne posluje profitabilno, a cena njenih deonica potonula je u protekle dve godine više od 50 odsto, od čega 30 odsto samo u ovoj godini. Bankine interne probleme potvrđuje i prošlonedeljna najava odlaska šefice odeljenja za IT infrastrukturu Kim Hammonds, koja je u više navrata nazvala Deutsche Banku “najdisfunkcionalnijom kompanijom” u svojoj karijeri.

Podsetimo, odnedavno je na čelu banke Christian Sewing, koji je dosad vodio sektor poslovanja sa građanima. Na njegovom predstavljanju je istaknuto da se on u 25 godina rada u DB-u dokazao kao snažan i disciplinovan lider. Sewingu su se tad obradovali i deoničari i investitori banke, smatrajući da je napokon završilo razdoblje nesigurnosti oko pitanja vođstva ove jake institucije, ali i prekid sa uzastopnim gubicima.

Izvor: Poslovni dnevnik

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,