Laptop leto 2022

Dezinformacije na Facebooku dobijaju više engagement-a nego vesti

Nova recenzirana studija istraživača sa dva univerziteta, pokazuje da su dezinformacije na Facebooku imale šest puta veći engagement od pravih vesti.

PCPress.rs Image

Studija se bavi samo angažmanom, a ne “reach-om”

Studija je pregledala postove sa Facebook stranica više od 2.500 izdavača vesti u periodu od avgusta 2020. do januara 2021. Istraživači su otkrili da stranice koje objavljuju više dezinformacija, redovno dobijaju više lajkova, deljenja i komentara. Ovo povećano angažovanje viđeno je u čitavom političkom spektru, ali studija je otkrila da „izdavači s desne strane imaju mnogo veću sklonost da dele pogrešne informacije od izdavača u drugim političkim kategorijama“. Istraživači će podeliti studiju u okviru  Internet Measurement konferencije 2021. u novembru. Portparol Facebooka istakao je za Post da se studija bavi samo engagementom, a ne “reach-om” – što je izraz koji kompanija koristi da opiše koliko ljudi vidi deo sadržaja na Facebooku, bez obzira na to jesu li u interakciji s njim.

Facebook ipak ne stavlja podatke o reach-u na raspolaganje istraživačima. Umesto toga, oni i drugi koji žele da razumeju i kvantifikuju problem dezinformacija platforme društvenih medija – uključujući i ove istraživače – često su se okretali alatu zvanom CrowdTangle, koji je u vlasništvu Facebooka. U avgustu je Facebook prekinuo pristup ovim podacima. U nastojanju da obori tvrdnje da su dezinformacije problem na Facebooku, kompanija je u avgustu objavila „izvještaj o transparentnosti“ u kojem su postavljeni najgledaniji postovi na platformi tokom drugog kvartala godine, od aprila do juna.

Pročitajte i:  Magic Leap 2 zamagljuje granicu između AR i VR 

Međutim, samo nekoliko dana kasnije, The New York Times je otkrio da je Facebook prvo odustao od planova za objavljivanje izveštaja o prvom kvartalu, jer je najgledaniji post između januara i marta članak koji je pogrešno povezao vakcinu protiv koronavirusa sa smrću lekara na Floridi – post koji su mnoge desničarske stranice koristile za sejanje sumnje u efikasnost vakcina.

Izvor: Theverge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: