Zebra

DIDS 2014 – Domenizacija, Društvenizacija, Dobra lokacija

Ovogodišnji “Dan internet domena Srbije” održava se 10. marta, u Hotelu “Metropol”, u Beogradu, u organizaciji Registra nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS).

DIDS2014-visual1Peta godišnja konferencija o razvoju Interneta u svetu i na .RS i .СРБ domenskim prostorima Srbije – DIDS 2014. ujedno obeležava i šest godina od početka rada nacionalnog .RS domena.

Prvi blok Konferencije tradicionalno je posvećen aktuelnim svetskim trendovima na Internetu. Iza naziva “Domenizacija” krije se priča o uvođenju preko 1000 novih generičkih internet domena (gTLD) i to na više jezika i pisama: : .web, .сaйт, .移动, . شبكة, events, .works, .cool, .vision, .today, .company, .shop, .trend, .place, .guru, .blog, .sex… i mnogo drugih. Posle uvodne reč direktora RNIDS-a Danka Jevtovića, sledi panel diskusija tokom koje će biti odgovoreno na brojna pitanja o novoj „domenizaciji“. U diskusiji učestvuju Michele Neylon, CEO u “Blacknight Internet Solutions”, Urlich Retzlaff, Director of Channel Management u “Public Interest Registry .ORG”, i Slobodan Marković, savetnik za IKT politike i odnose sa internet zajednicom u RNIDS-u. Moderator je Vladimir Radunović, koordinator edukativnih i trening programa e-diplomatije u “Diplo Foundation”.

Pročitajte i:  Danas se zatvara DIDS 2021 registracija

Drugi blok DIDS-a nosi naziv “Društvenizacija” i posvećen je priči o dobrom prisustvu i pozicioniranju internet sajtova na društvenim mrežama. Učesnici u panel diskusiji su psiholog Nikolina Ljepava, direktor razvoja u “Ninamedia Research”, SEO stručnjak Radomir Basta, user acquisition manager u “TradeCrowd”, Martina Anđelković, online community manager u “Vibe Network”, ispred portala „MojaGaraža.rs“ i Jelena Vasilev, koordinator za društvene mreže Beogradske filharmonije. Moderator je Ivana Ćirković, osnivač i urednik ženskog portala “OrganVlasti.com”.

Treći blok DIDS-a nazvan je “Dobra lokacija” jer je i rezervisan za dobre lokacije na nacionalnim internet domenima .RS i .СРБ. U segmentu pod nazivom “Domen .СРБ dve godine kasnije” lingvista Vlado Đukanović će govoriti o zanimljivim internet lokacijama na ćiriličkom .СРБ domenu. Potom će biti predstavljeni medijski sajtovi www.021.rs, www.posmatrac.rs, www.mondo.rs i www.prva.rs. Od internet zajednica biće predstavljene lokacije www.gdenapivo.rs, www.blogmagazin.rs, www.mozilla.rs, www.clubbing.rs i www.startit.rs, od domaćih prodavnica na Internetu www.avmarket.rs i www.winwin.rs. Moderator je Ivan Minić, osnivač i direktor “Burek.com”.

DIDS je, kao i do sada, besplatan za sve posetioce, uz obaveznu registraciju zbog ograničenog broja mesta.

Pročitajte i:  Šta poklanja .RS za trinaesti rođendan?

Pošto je DIDS posvećen prvenstveno korisnicima nacionalnih internet domena, registracija će biti omogućena samo za one koji se prijave sa e-mail adresama na .RS ili .СРБ domenima.

Registracija posetilaca počinje krajem februara, preko sajta na adresama dids.rs i дидс.срб.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,