BIZIT 2022

Digit robot: Do kućnog praga na dve noge

Agility Robotics predstavio je novi model koji se priključio klubu humanoidnih robota, a radi se o modelu Digit – prvom robotu ove kompanije koji hoda na dve noge, te ima ruke kojima može slobodno da obavlja različite radnje.

PCPress.rs Image

Tako novi robot svoje mehaničke ruke može da koristi za održavanje ravnoteže, otvaranje vrata, te podizanje i prenošenje paketa. Karakteriše ga i jednostavniji dizajn koji se opisuje kao više futuristički od onog koji se obično sreće kod savremenih humanoidnih robota. Pretpostavlja se da će proći još neko vreme dok Digit ne sustigne svoju robotsku sabraću, poput Atlasa koji već može da preskače prepreke, a kao njegova najveća prednost ističe se to što samo nekoliko trenutaka pošto se raspakuje Digit već može da se kreće, te aktivacija ne zahteva ozbiljno poznavanje robotike.

Iz kompanije kažu da imaju ozbiljne planove za novog dvonožnog robota, te planiraju da ga implementiraju u oblasti isporuke, transporta, pa čak i zabavljačke industrije. Njegov, a i uticaj ostalih humanoidnih robota na život korisnika mogao bi da bude prilično veliki, te ga sve češće upoređuju sa trenutkom kada su se u ljudskim životima prvi put pojavili automobili.

Pročitajte i:  Xiaomi humanoidni robot za utehu

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , ,