“Digitalna škola” – model za e-inkluziju

Projekat “Digitalna škola” doprineo je povećanju digitalne pismenosti u osnovnim školama u Srbiji, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija i privrede.

Photo: digitalnaskola.rs
Photo: digitalnaskola.rs

Saopštenje je zasnovano na izveštaju Broadband komisije Ujedinjenih nacija i UNESCO-a o obrazovanju, a o projektu “Digitalna škola” je rečeno je da je ovaj projekat uneo inovativni pristup u nastavi, smanjio jaz u odnosu ruralno-urbane digitalne pismenosti sa 39 na 11 posto, kao i podigao nivo znanja o onlajn bezbednosti.

Projekat je prikazan kao idealan model za e-inkluziju u školama.

Prva i ključna komponenta projekta „Digitalna škola“ bilo je opremanje savremenom kompjuterskom opremom blizu 3.000 osnovnih škola širom Srbije koje su dobile integrisanu hardversku i softversku platformu i neophodnu infrastrukturu u svojim računarskim laboratorijama, a nastavnici su prošli obuku.

Paralelno sa time vodila se i kampanja „Klikni bezbedno“ koja se fokusirala na edukaciju učenika, nastavnika i roditelja o onlajn bezbednosti, navodi se u saopštenju.

Jedna od tačaka Programa za podršku IT industriji koji pokreće Ministarstvo finansija i privrede je upravo obrazovanje, pa će usvajanjem ovog programa biti nastavljen rad na daljem razvoju digitalne pismenosti i primeni IT znanja u školama u svim delovima Srbije, kao i promocija ove oblasti kod srednjoškolaca kako bi se opredelili ka zanimanjima iz oblasti tehničkih nauka.

Facebook komentari:
Pročitajte i:  Vredne donacije kompanije Huawei tehničkim fakultetima u Beogradu i Nišu
SBB

Tagovi: , ,

One thought on ““Digitalna škola” – model za e-inkluziju

  • 28. February 2013. at 10:21
    Permalink

    Nigde ni jedna precica ka izvoru informacija.

Comments are closed.