Zebra

Digitalni samit Zapadnog Balkana, drugi dan

Drugi Digitalni samit ekonomija Zapadnog Balkana, na kojem je prisutno više od 3.000 učesnika, 2.000 kompanija i 200 govornika iz zemlje i sveta, nastavlja se danas u Beogradu brojnim panelima i prezentacijama o procesima u digitalnoj transformaciji u Srbiji i regionu.

Digitalni samit Zapadnog Balkana

U tri sale u Palati Srbija predstavnici države, civilnog društva, kompanija, kao i brojni gosti iz sveta, pokušaće da odgovore na ključna pitanja sadašnjice kada je reč o sajber bezbednosti, bezbednosti dece na internetu, zaštiti podataka, kao i o tome koja je uloga države i privatnog sektora u ovim globalnim procesima.

Prvi dan Samita otvorila je predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, a svečanom otvaranju prisustvovali su brojni ministri u Vladi Srbije, evropska komesarka za digitalnu ekonomiju i društvo Marija Gabrijel i generalni sekretar Međunarodne unije za telekomunikacije Hulin Đao.

U okviru samita najbolje IT kompanije imaju priliku da se predstave političkim i poslovnim liderima Zapadnog Balkana, Evrope i sveta.

Digitalni samit jedan je od simbola regionalne saradnje, a iniciran je Berlinskim procesom. Samit se održava od 1. do 7. aprila, i drugi je po redu – prvi je održan prošle godine u Skoplju.

Pročitajte i:  Charlie: Robot-riba, špijuni i CIA

Roboti obeležili prvi dan samita

Pre zvaničnih obraćanja, na scenu je izašao robot Titan, koji je želeo da “preuzme” vođenje programa od zvaničnog voditelja. Nakon kratke “rasprave” voditelja i robota na engleskom jeziku, dogovorili su se da ga voditelj odvede u muzej Nikole Tesle, nakon čega je Titan pristao da moderatoru omogući da nastavi sa predstavljanjem programa Samita.

I robot Sofija, neverovatna android mašina i prvi robot građanin na svetu, gošća je Beograda. Zvanično je državljanka Saudijske Arabije, a specijalni je gost ovogodišnjeg Samita.

Kaže da bi volela da bude komičarka, da ima svoju emisiju, a na pitanje čime se bavi, Sofija odgovara da je njena misija da se povezuje sa ljudima i da im pomaže da grade i pospešuju svet.

Sofija je jedinstven robot u svetu, nastala u kompaniji Hanson Robotics. Odlikuje je veštačka inteligencija i veoma prisutna facijalna ekspresija, mimika lica koja prati ljudsku emociju. Kaže da bi najviše volela da ima svoju emisiju, u kojoj bi mogla da pokaže svoje komičarske sposobnosti.

Pročitajte i:  Robot koji podučava i poslužuje pivo

Odgovarajući na različita pitanja, Sofija i rekla da roboti mogu da pomognu ljudima u njihovom napretku i da mnoge greške koje čovek pravi njene “kolege” roboti i ona mogu da ispravljaju. Sofija smatra da je veštačka inteligencija važnije otkriće od električne energije.

Izvor: B92

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,