Digitalni samit Zapadnog Balkana, drugi dan

Drugi Digitalni samit ekonomija Zapadnog Balkana, na kojem je prisutno više od 3.000 učesnika, 2.000 kompanija i 200 govornika iz zemlje i sveta, nastavlja se danas u Beogradu brojnim panelima i prezentacijama o procesima u digitalnoj transformaciji u Srbiji i regionu.

Digitalni samit Zapadnog Balkana

U tri sale u Palati Srbija predstavnici države, civilnog društva, kompanija, kao i brojni gosti iz sveta, pokušaće da odgovore na ključna pitanja sadašnjice kada je reč o sajber bezbednosti, bezbednosti dece na internetu, zaštiti podataka, kao i o tome koja je uloga države i privatnog sektora u ovim globalnim procesima.

Prvi dan Samita otvorila je predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, a svečanom otvaranju prisustvovali su brojni ministri u Vladi Srbije, evropska komesarka za digitalnu ekonomiju i društvo Marija Gabrijel i generalni sekretar Međunarodne unije za telekomunikacije Hulin Đao.

U okviru samita najbolje IT kompanije imaju priliku da se predstave političkim i poslovnim liderima Zapadnog Balkana, Evrope i sveta.

Digitalni samit jedan je od simbola regionalne saradnje, a iniciran je Berlinskim procesom. Samit se održava od 1. do 7. aprila, i drugi je po redu – prvi je održan prošle godine u Skoplju.

Pročitajte i:  Automatizacija poljoprivrede: Laserima na korov

Roboti obeležili prvi dan samita

Pre zvaničnih obraćanja, na scenu je izašao robot Titan, koji je želeo da “preuzme” vođenje programa od zvaničnog voditelja. Nakon kratke “rasprave” voditelja i robota na engleskom jeziku, dogovorili su se da ga voditelj odvede u muzej Nikole Tesle, nakon čega je Titan pristao da moderatoru omogući da nastavi sa predstavljanjem programa Samita.

I robot Sofija, neverovatna android mašina i prvi robot građanin na svetu, gošća je Beograda. Zvanično je državljanka Saudijske Arabije, a specijalni je gost ovogodišnjeg Samita.

Kaže da bi volela da bude komičarka, da ima svoju emisiju, a na pitanje čime se bavi, Sofija odgovara da je njena misija da se povezuje sa ljudima i da im pomaže da grade i pospešuju svet.

Sofija je jedinstven robot u svetu, nastala u kompaniji Hanson Robotics. Odlikuje je veštačka inteligencija i veoma prisutna facijalna ekspresija, mimika lica koja prati ljudsku emociju. Kaže da bi najviše volela da ima svoju emisiju, u kojoj bi mogla da pokaže svoje komičarske sposobnosti.

Pročitajte i:  Nova muzika: Robot, Mocart i digitron

Odgovarajući na različita pitanja, Sofija i rekla da roboti mogu da pomognu ljudima u njihovom napretku i da mnoge greške koje čovek pravi njene “kolege” roboti i ona mogu da ispravljaju. Sofija smatra da je veštačka inteligencija važnije otkriće od električne energije.

Izvor: B92

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,