Digitalni slatkiši

Možda vas je baš prvi broj časopisa „Moj Android“ nagovorilo da kupite prvi smartfon. Sada je vreme da iz tog uređaja izvučete maksimum, a možda i da krenete dalje… „Moj Android 2“ nudi više aplikacija i saveta, ali i preporuke za sledeći telefon ili tablet

android-marketPrethodni meseci doneli su nam hit‑telefone, Samsung Galaxy S4, Sony Xperia Z i HTC One,
ali i vrhunske tablet računere koje takođe prikazujemo. Nismo zaboravili na čitaoce koji više paze na svoj budžet, pa objavljujemo i prikaze niza pristupačnih, ali vrlo savremenih smartfona.

Duša i srce Android sveta su ipak mnogobrojne aplikacije koje ćete instalirati, a način na koji će one raditi uveliko zavisi od vaše veštine da podesite uređaj i prilagodite ga svojim potrebama. Zato veliki prostor posvećujemo izboru korisnih i zabavnih aplikacija, te savetima za korišćenje svih potencijala svog uređaja. Za čitaoce većih prohteva pripremili smo tekstove o tome kako se koristi Android kao navigacioni uređaj ili kao emulator popularnih igračkih konzola, a za one najambicioznije tu su informacije o tome šta dobijate root‑ovanjem, pa i uvod u programiranje Android uređaja. Za sve nas tu je i tekst o bezbednosti, pošto statistike ne govore samo o sve većoj popularnosti Android‑a, nego i o sve opasnijem softveru koji, ako niste oprezni, može da se useli na vaš smartfon.

Uživajte, dakle, uz nove aplikacije i uređaje, očekujući novu generaciju Android operativnog sistema, a onda i „Moj Android 3“.

MojAndroid2-cover_thumbStatistike iz prvog tromesečja 2013. godine kažu da Android uređaji učestvuju s preko 70% na tržištu pametnih telefona. Ako dodamo tablete, medija plejere i druge naprave na koje se Android uselio, dolazimo do fantastičnog broja od preko 900 miliona Android uređaja. Svakoga dana aktivira se oko 900.000 novih uređaja.

Uprkos ovoj ekspanziji, aktuelna verzija Android‑a nije daleko odmakla – kao i pre godinu dana još smo na Jelly Bean verzijama. Promenila se zastupljenost novijih verzija OS‑a, pa gotovo 60% uređaja koristi verziju veću od 4. To je i naša preporuka za kupovinu – izbegavajte uređaje koji nemaju barem Ice Cream Sandwich. Da li da insistirate baš na najnovijoj verziji? Razlike među 4.x verzijama većina korisnika i ne primećuje, ali izlazak novih verzija svedoči o ozbiljnosti proizvođača.

A verzija 5.0? Šta će ona doneti i da li će moći da se instalira na vaš uređaj? Samo će budućnost dati odgovor na ta pitanja…

(Objavljeno u časopisu Moj Android 2)

Facebook komentari:

Tagovi: