BIZIT 2022

Digitalnim signalom pokriveno 75 posto stanovništva Srbije

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić i šef delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport pustili su danas u rad signal proširene inicijalne mreže procesa digitalizacije na Avalskom tornju, uz ocenu da je ovo veliki dan za proces digitalizacije u Srbiji.

One-touch mirroring opcija W8Ljajić je rekao da je danas aktivirano 35 emisionih lokacija, što znači da će digitalni signal imati oko 75 odsto stanovništva zemlje, kao i da su sada otklonjene sve prepreke za proces digitalizacije u Srbiji koji bi, kako je rekao, trebalo da bude završen do kraja iduće godine.

“Uspeli smo da sve prepreke otklonimo i ovo je najracionalniji, najkraći i najekonomičniji put da proces digitalizacije završimo ne samo do predviđenog roka 17. juna 2015. godine već, ako ovom dinamikom budemo radili, do kraja iduće godine”, rekao je Ljaljić.

On je naveo da je preostalo da se obezbede finansijska sredstva za opremu preostalih lokacija za digitalizaciju, za šta su, kako je rekao, zainteresovane najveće svetske kompanije u ovoj oblasti, kao i da se usvoje dva zakona iz oblasti medija, zakon o elektronskim medijima i o javnim servisima, koji su pravni osnov za završetak digitalizacije.

Ljajić je rekao da je za završetak digitalizacije potrebno oko 35 miliona evra, a ne, kako je ranije planirano, 75 miliona.

On je zahvalio Evropskoj komisiji na finansijskoj, ali i političkoj i moralnoj podršci.
“Digitalizacija je važna za građane jer će imati bolji kvalitet slike i tona, a država će biti na dobiti jer prihodi od prodaje digitalnih dividendi mogu biti od 70 do 100 miliona evra”, istakao je Ljajić.

Devenport je rekao da Evropska unija podržava Srbiju u procesu prelaska na digitalno emitovanje i podsetio da je od januara 2010. godine podrška EU iznosila više od 10 miliona evra, od čega osam miliona za kupovinu opreme.

Prema njegovim rečima, ovaj sektor je veoma važan i za EU, jer je 17. jun 2015. godine krajnji rok za potpuni prelazak na digitalno TV emitovanje i u Evropskoj uniji.
“Meseci pred nama biće ključni za Vladu Srbije da preduzme sve neophodne mere da ovaj proces uspešno okonča”, istakao je Devenport.

On je poručio da je rad na nacrtu zakona o elektronskim medijima od ključnog značaja za proces digitalizacije.

Izvor: Tanjug

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,