TrendMicro

Discovery: DNK kralja Tutankamona

Prvi put ikada, DNK staroegipatskog faraona Tutankamona je analizirana, njegova porodica identifikovana, a njegov kratak život istražen

17269 Silver Spring, Merilend – Zahi Havas (Zahi Hawaas), svetski poznati egiptolog, na čelu je jedinstvene forenzičke istrage koja nas vodi u život i vreme kralja Tutankamona i otkriva nam identitet njegovih roditelja i predaka, uzrok njegove smrti i nove pojedinosti u vezi sa njegovom vladavinom. Specijalna emisija iz dva dela Otkriće o kralju Tutankamonu premijerno će biti emitovana u Srbiji na Discovery World kanalu. Prvi deo biće na programu 23. maja, a drugi 30. maja ove godine.

U Žurnalu američke medicinske asocijacije (The Journal of the American Medical Association) objavljeni su rezultati medicinskih i arheoloških istraživanja koje je sproveo međunarodni tim stručnjaka iz ovih oblasti. U prvom delu emisije Otkriće o kralju Tutankamonu biće prikazano veoma delikatno vađenje uzorka DNK iz mumije kralja Tutankamona kako bi na osnovu niza unakrsnih teorija bio donet zaključak o istoriji kraljeve porodice. U drugom delu emisije, rezulatati istraživanja mumije kralja Tutankamona, koja do sada nije nikada bila ispitavana, biće iskorišćeni za otkrivanje uzroka njegove smrti, a dobijene informacije će baciti novo svetlo na period njegove vladavine i ličnost ovog vojnog, verskog i političkog lidera.

17269 „Discovery je počastvovan što ponovo ima priliku da sarađuje sa doktorom Zahijem Havasom. Život i smrt kralja Tutankamona i danas predstavljaju posebnu misteriju za mnoge ljude širom sveta. Kao vođa istrage, doktor Havas je veoma uspešno spojio tradicionalnu areheologiju sa modernom i naprednom forenzičkom naukom. Ovo je novo poglavlje egiptologije zahvaljujući kojem grad Kairo učvršćuje svoj status centra za inovacije i stipendije”, rekao je Kejleb Vajnstin (Caleb Weinstein), viši potpredsednik i generalni direktor sektora za tržišta u razvoju kompanije Discovery Networks za Evropu, Bliski istok i Afriku (EMEA).

Da bi se jasno razumelo porodično stablo kralja Tutankamona počinju ispitivanja detalja u vezi sa njegovim roditeljima. Na osnovu istorijskih podataka i prethodnih istraživanja, Dr Havas nastoji da identifikuje oca kralja Tutankamona kao jednog od trojice velikih egipatskih faraona: da li je u pitanju uspešan i popularan, drugi po redu, kralj iz 18. dinastije Amenhotep II; ili radikalni i kontroverzni Akenaton koji je Egipat okrenuo monoteizmu ili je pak reč o manje poznatom Smenkare-u koji je vladao malo pre kralja Tutankamona. Kako bi na kraju uspešno rešio misteriju, tim će svakako morati da analizira DNK kralja Tutankamona i uporede ga sa uzorcima uzetim od ove trojice kandidata.

Kada je Hauard Karter (Howard Carter) otkrio bogatstvo Tutankamonove grobnice 1922. godine, ko je uopšte mogao da predvidi da će gotovo vek kasnije ova drevna odaja biti mesto napredne egiptologije? Emisija Otkriće o kralju Tutankamonu detaljno prikazuje proces vađenja DNK iz Tutankamonove mumije, koji i same istraživače ostavlja bez daha.

17269 Uprkos obilju uzoraka za ispitivanje, ekspertski tim okupljen u laboratoriji Discovery kanala za analiziranje DNK u Kairskom muzeju, suočava se sa izazovima sklapanja forenzičke slagalice. Kako bi testirali drevnu DNK, profesor doktor Karsten M. Puš (Carsten M. Push) sa Univerziteta arheologije i humane genetike iz grada Tipingena u Nemačkoj i profesor Albert Cink (Albert Zink) sa EURAC Instituta za mumije i ljude iz ledenog doba iz grada Bolzano u Italiji rade zajedno sa doktorom Jehijom Zakarijom Gadom (Yehia Zakaria Gad) sa Odeljenja za medicinsku molekularnu genetiku pri Kairskom nacionalnom istraživačkom centru kako bi prvi put izveli mikrosatelistska istraživanja uzoraka DNK iz egipatskih mumija.

Na osnovu uspešnog DNK seciranja Tutankamonovog oca, Dr Havas je u mogućnosti da nastavi sa istragom koja će nas u jednom trenutku odvesti i do Tutankamonove majke kao i njegove babe i dede. Emisija Otkriće o kralju Tutankamonu predstavlja snažno jedinstvo nauke, istorije, nacionalnog ponosa i profesionalnog nagona. Od naučničkih odaja i preciznog rada DNK laboratorije do prašnjavog i nepredvidljivog kopanja na nalazištima, Dr Havas je na putovanju koje ga vodi ka istini.

Emisjia Otkriće o kralju Tutankamonu rađena je u produkciji Brando Kvilići (Brando Quilici Productions) specijalno za Discovery kanal. Brando Kvilići je direktor i producent u kompaniji Brando Quilici Productions, a Pol Gasek (Paul Gasek) je izvršni producent Discovery kanala.


Specijalna emisija iz dva dela Otkriće o kralju Tutankamonu premijerno će biti emitovana u Srbiji na Discovery World kanalu. Prvi deo biće na programu 23. maja, a drugi 30. maja ove godine.


Discovery, Grayling

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , ,