Top50 Glas publike

Dish navodi da je SpaceX „manipulisao“ testovima i lagao kupce o 5G smetnjama

Dish kaže da je SpaceX lagao kupce o tome kako bi plan za proširenje upotrebe određenih vazdušnih talasa za 5G mogao poremetiti uslugu Starlink internet-iz svemira. SpaceX je poslao „izmanipulisanu dokumentaciju” Federalnoj komisiji za komunikacije u pokušaju da dokaže da bi proširena upotreba 5G dovela do značajnih smetnji, piše Dish i grupa drugih kompanija poznatih kao Koalicija 5G za 12 GHz. Oni pišu da SpaceX vodi „javnu kampanju dezinformisanja“ protiv 5G.

PCPress.rs Image

„Ova taktika, koju obično koristi Elon Musk, nije samo neiskrena, već proglašava anti-5G narativ koji je štetan za američke potrošače koji zaslužuju veću konkurenciju, mogućnosti povezivanja i inovacije“, piše Koalicija u saopštenju.

Spor je oko toga da li Dishu i drugim kompanijama treba dozvoliti da koriste opseg radio frekvencija poznat kao spektar od 12 GHz za 5G. SpaceX se trenutno oslanja na ovaj spektar kao „radnog konja“ za svoju Starlink uslugu i kaže da bi smetnje od 5G preko 12GHz „učinile Starlink neupotrebljivim“ za većinu Amerikanaca. Trenutno, SpaceX ima više od 2.400 Starlink satelita u orbiti, koji prenose širokopojasnu internet pokrivenost do približno 400.000 korisnika, prema kompaniji.

Pročitajte i:  SpaceX će pokušati da lansira Starship u martu

FCC trenutno razmatra da li da dozvoli upotrebu 5G u opsegu od 12 GHz, a SpaceX se nada da će ubediti komisiju da to ne dozvoli. Krajem juna, SpaceX je poslao e-poštu svojim Starlink klijentima tražeći njihovu podršku i pozivajući ih da podnesu peticiju svojim zakonodavcima i FCC-u da spreče promenu. Više od 70.000 korisnika Starlink-a je navodno ostavilo komentare FCC-u tokom prošle nedelje tražeći da se 5G odbije.

Glavni argument SpaceX-a, međutim, bio je detaljan u analizi na 16 stranica za koju se tvrdi da „jasno pokazuje“ da bi 5G usluga dovela do poremećaja. Koalicija 5G za 12 GHz sada kaže da je ovaj dokument „i naučno i logički pogrešan“, da ga nije uradio nezavisni stručnjak, i da se fokusira na „nepovoljno geografsko područje“ dok „grubo iskrivljuje“ konfiguracije 5G mreže kako bi dostigao svoje razorne zaključci. The Verge je kontaktirao SpaceX za komentar.

Predsedavajuća FCC-a Jessica Rosenworcel priznala je složenost funkcionisanja 5G u opsegu od 12 GHz tokom saslušanja u Kongresu u aprilu, navodi FierceWireless. „Za ova pitanja, da budem iskren, biće potrebno vreme“, rekla je Rosenworcel. Ona je rekla zakonodavcima da je u toku rad na utvrđivanju da li će doći do štetnih smetnji ako više usluga koegzistira u spektru od 12 GHz.

Pročitajte i:  SpaceX-u odobreno lansiranje 7.500 Starlink satelita

Dish koristi 12GHz spektar za satelitsku TV uslugu. Ali, dok se kompanija utrkuje da postavi 5G mrežu širom zemlje, traži da se osloni na sav spektar koji može da dobije – zbog čega se sada tako agresivno bori da stavi ovaj spektar na ploču.

Izvor: TheVerge

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: ,