Disk na sistematskom pregledu

DiskCheckup je besplatni uslužni program koji omogućava detaljan pregled i praćenje „zdravlja“ hard diskova i SSD uređaja. To je proizvod kompanije Passmark Software, koja je pre svega poznata po nizu rešenja za testiranje računara i hardverskih komponenti, kao što su Passmark PerformanceTest, BurnInTest i OSForensics.

PCPress.rs ImagePoput drugih uslužnih programa iz ove kategorije, DiskCheckup se oslanja na dijagnostičke podatke koje pruža tehnologija SMART (skraćeno od Self‑Monitoring Analysis and Reporting Technology), koja je ugrađena u praktično sve diskove proizvedene u prethodnih desetak godina. Na ovaj način mogu se videti podaci o ukupnom životu i vremenu korišćenja diska, broju uključivanja, ukupna količina upisanih podataka, istorija problema kod čitanja i pisanja podataka, premeštanje sektora ili, recimo, detektovani loši sektori i greške u radu.

Na osnovu prikupljenih SMART informacija može se proceniti stepen pouzdanosti diska, što je korisna informacija za rano otkrivanje potencijalnih problema i pravovremenu zamenu diska. DiskCheckup prikazuje i dodatne informacije o svakom disku, kao što su oznaka modela, serijski broj, podaci o geometriji diska (broj cilindara, traka, sektora itd) i aktuelno stanje čitanja i pisanja podataka. Ugrađene su opcije za aktiviranje kratkog sopstvenog testa diska koji traje nekoliko minuta, ili proširenog testa koji može trajati duže, zavisno od proizvođača i modela diska.

Pročitajte i:  LC-Power M.2 kućište i PCI kartica: Brzina u džepu

Program DiskCheckup je besplatan za ličnu upotrebu, dok je za korišćenje u komercijalnim uslovima potrebno nabaviti licencu. Za prenos instalacije i sve informacije o ovom programu posetite www.passmark.com/products/diskcheckup.htm

Uređuje Jovan Bulajić

(Objavljeno u PC#240)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , ,