Diskaveri se vraća kući


PCPress.rs ImagePošto je primila poruku Vilijama Šatnera, koji je glumio kapetana Kirka u serijalu Zvezdane staze, posada šatla Diskaveri napustila je svemirsku stanicu i otisnula se na poslednje putovanje natrag na Zemlju. Poslednja, trideset deveta, misija spejs-šatla svemirske agencije NASA uključivala je dostavljanje zaliha, rezervnih delova, eksperimenata i humanoidnog robota u svemirsku stanicu.

Posada je osmog dana u svemirskoj stanici prvo čula poznatu muzičku temu iz serijala Zvezdane staze, a onda i poruku kapetana Džejmsa T. Kirka: „Svemir, poslednja granica. Ovo su bila putovanja spejs-šatla Diskaveri. Njena tridesetogodišnja misija: Da traga za novim naučnim istinama. Da gradi nova uporišta. Da spaja narode na poslednjoj granici. Da smelo nastavi dalje i uradi ono što nijedna svemirska letilica nije.“

Diskaveri se prvi put otisnula u svemir u avgustu 1984. Na njemu je teleskop Habl odvezen u orbitu, a kasnije su astronauti dvaput odvedeni da poprave teleskop. Prilikom poslednje misije, astronauti su napravili dva svemirska izleta, odvojili modul Leonardo od šatla i trajno ga postavili na obodu svemirske stanice. Kad je modul postavljen, humanoidni robot Robonaut 2 zvanično je stigao u svoj novi dom u svemirskoj stanici, budući da je putovao svemirom unutar modula.

Pročitajte i:  Kapetan Kirk leti u svemir

Izvor: ComputerWorld

 

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,