Disney u aprilu gasi Blue Sky Studios

Disney je odlučio da ugasi Blue Sky Studios koji je zaslužan za 13 animiranih filmova, među kojima su Ice Age franšiza i Ferdinand. Razlog za gašenje je ekonomske prirode. Zbog pandemije korona virusa, kompanija je tokom 2020. godine prijavila prihode od 11.8 milijardi dolara, što je za 42 procenta manje nego u odnosu na prethodnu godinu.

blue sky studios

Gubici bez pokrića

Najveći pad ostvaren je u industriji zabavnih parkova, koji veći deo godine uopšte nisu radili, a taj gubitak nije uspeo da pokrije ni Disney+ koji je poslovao bolje od očekivanja. Drugim rečima, kompanija je i dalje profitabilna, ali ne dovoljno, pa su rešili da skrešu troškove.

Zatvaranje Blue Sky Studios kompanije zakazano je za april i tada će 450 sadašnjih zaposlenih ostati bez posla. Disney je obećao da će pokušati da im pomogne tako što će neke od radnika prebaciti na druge poslove, a neke će pokušati da „progura“ na otvorene pozicije u drugim kompanijama.

Blue Sky Studio je osnovan 1987. godine. Deset godina kasnije, VIFX, Fox-ova kompanija za vizuelne efekte otkupila je većinski deo kompanije, nakon čega je 1998. godine studio dobio Oskara za kratki animirani film Bunny. Međutim, pravi veliki uspeh dolazi 2002. nakon što su napravili Ice Age. U vlasništvo Disney-ja prešli su 2019. godine, nakon akvizicije kompanije 21st Century Fox.

Pročitajte i:  Star Wars: Visions stiže u septembru

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,