Disney uskoro sam stream-uje

Medijska korporacija Walt Disney planira da pokrene svoju online streaming uslugu za filmove, šou i sportske programe i prestaće da iznajmljuje svoje filmove Netflix-u.

PCPress.rs Image

Disney time preuzima jedan proračunati korak kojim će dugoročno kreirati profit. Nova Disney-jeva streaming usluga imaće sličnu ponudu poput ESPN-a i počeće sa emitovanjem od 2018. Streaming usluga će dati Disney-ju “veću kontrolu nad našom sudbinom na tržištu koje se brzo menja“, rekao je izvršni direktor Bob Iger na konferencijskom pozivu, opisujući ovaj potez kao „potpuno novu strategiju rasta“ za kompaniju.

Iz Disney-ja su izjavili da će nova usluga biti bazirana na tehnologiji koju pruža video-streaming kompanija BAMTech. Takođe, najavili su da će platiti 1,58 milijardi dolara da kupe 42% BAMTech kompanije.

Disney-jevi sadržajevi su jedni od najpopularnijih na Netflix-u ali nije prva kompanija koja se povukla. Starz Entertainment se povukao 2011. godine i odneo je sa sobom približno 1000 filmova iz Netflix-ovog kataloga. Na kraju ugovora, Disney će zadržati prava na filmove kao što su „Toy Story 4“ i „Frozen“. Kompanija još nije odlučila da li će distribuirati Marvelove filmove i „Star Wars“  produkcijske kuće Lucasfilm posle 2018, rekao je Iger. Netflix je izjavio da će nastaviti da posluje  sa Disney-jem globalno i  zadržaće eksluzivna prava na serije sa Marvel televizije.

Pročitajte i:  Amazon najavljuje ASTRO kućnog robota

„SAD članovi Netflix-a imaće pristup Disney-jevim filmovima sve do kraja 2019. godine, uključujući i na  nove filmove koji se daju u bioskopima sve do kraja 2018. godine,“ kompanija je rekla u izjavi.

Prihod Disney-ja je pao na 14,24 milijarde u trećem kvartalu prvog jula, za razliku od prošle godine kad je imao prihod 14,28 milijardi dolara.

Neto prihod kompanije je pao na 2,37 milijarde , ili 1,51 dolar po akciji.

Izvori: Seebiz, Reuters

Facebook komentari:

Tagovi: , , , , , , ,