Diznijev robot koji trepće kao čovek

Novi robot koji je napravila Disney Research divizija pokazuje koliko je napredovala robotika u poslednjih nekoliko godina. Ako izuzmemo činjenicu da robot nema „kožu“, prosto je neverovatno koliko verno može da imitira facijalne pokrete, a najveći napredak je napravljen na očima. Naime, ovaj robot je u stanju da u potpunosti oponaša način na koji ljudi gledaju, uključujući i treptaje oka.

PCPress.rs Image

Robot je napravljen tako da senzor na njegovim grudima detektuje prisustvo čoveka, nakon čega okreće glavu ka njemu, a svojim očima „ostvaruje kontakt“. Takođe, glava se lagano pomera gore i dole, imitirajući njene pokrete prilikom disanja.

On je proizvod umešnosti inženjera iz Disney Reserach-a, Walt Disney Imageneering-a, kao i robotičara sa Univerziteta u Ilinosu, Urbana-Campaign-a i Kalifornijskog tehnološkog instituta. Rezultat ove saradnje je do sada najrealističniji i čoveku najsličniji robot, kada se radi o imitiranju njegovog ponašanja.

Još samo treba da ga „presvuku“ u neki materijal koji će imitirati ljudsku kožu, pa će verovatno moći da se koristi za animatronične karaktere u Disney tematskim parkovima.

Pročitajte i:  Star Wars: Visions stiže u septembru

Izvor: The Verge

Facebook komentari:

Tagovi: , , , ,