BIZIT 2022

Do 2020. razvoj 5G mreža u većim evropskim gradovima

Zastupnici Evropskog parlamenta, polovinom nedelje, su velikom većinom podržali Uredbu kojom će se sniziti cene međunarodnih poziva unutar Evropske unije, povećati ulaganja u razvoj mreža visokih kapaciteta i osigurati veća zaštita potrošača. Cene međunarodnih poziva biće jeftinije od 15. maja 2019. Pozivi s fiksnih i mobilnih telefona unutar Evropske unije ograniči će se na 19 centi, a cena jednog SMS-a na šest centi.

PCPress.rs Image

Novim paketom mera postaći će se ulaganje u razvoj 5G mreže u svim većim evropskim gradovima do 2020. godine. “Mreža je oduvek bila preduslov za napredak. Novi zakonodavni okvir osnažuje i postavlja mrežu kao kamen temeljac razvoju novih tehnologija“, istakla je izvestilac Pilar del Castillo Vera (EPP) iz Odbora za industriju, istraživanje i energetiku u raspravi o Paketu o telekomunikacijama na plenarnoj sednici u Evropskom parlamentu.

Zastupnici Evropskog parlamenta su se u raspravi složili da je pristup savremenim internet i digitalnim uslugama potrebno osigurati i u ruralnim područjima, a ne samo u urbanim sredinama. „Internet više nije luksuz, već pravo čoveka“, istakla je potpredsednik Odbora za industriju, istraživanje i energetiku Dita Charanzová (ALDE).

Pročitajte i:  Istraživanja pokazuju da preko 50% tinejdžera koristi internet konstantno

PCPress.rs Image

Izmenama će se osigurati i veća zaštita prava potrošača. Biće jednostavnije promeniti operatera, a korisnici će imati pravo da traže odštetu ako im operater pokuša otežati odlazak. Države članice treba da osiguraju jednak pristup, te izbor elektroničkih komunikacijskih usluga osobama s invaliditetom, a uspostavi će se i obrnuti sistem za uzbunu 112. Njime će se građane obaveštavati SMS porukom o neposrednim prirodnim katastrofama, nadolazećim požarima, poplavama, kao i terorističkim napadima i slično.

Nakon što odluku potvrdi Veće EU-a, zemlje članice Evropske unije imaće dve godine da paket mera implementiraju u nacionalna zakonodavstva.

Autor: SEEbiz

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , ,