TrendMicro

Do 2025. godine 30% podataka biće generisano u realnom vremenu

Istraživanje koje je sproveo IDC za kompaniju Seagate pokazuje da globalna konektivnost i količina generisanih podataka rastu eksponencijalnom brzinom. Količina „globalne datasfere“, kako IDC naziva kvantifikaciju ukupne količine kreiranih ili repliciranih podataka na svetu, iz godine u godinu se povećava i procenjuje se da će do 2025. godine čak 30% podataka biti generisano u realnom vremenu.

PCPress.rs Image

Ta vrednost je duplirana u odnosu na podatke iz 2017. godine, kada je na „real time“ informacije odlazilo 15% podataka. Povećanje ove vrste podataka očekuje se iz više razloga. Delom su u pitanju zahtevi korisnika koji žele da sve podatke imaju na raspolaganju odmah, na bilo kom uređaju i da su pri tom oni personalizovani. Drugi najveći „pokretač“ su zahtevi kompanija, čija automatizovana proizvodnja će se sve više zasnivati na podacima u realnom vremenu koji će služiti za kontrolu, upravljanje i unapređenje poslovnih procesa. Treći činilac koji će uticati na povećanje podataka generisanih u realnom vremenu je povećanje broja proizvoda koji će generisati te podatke. Naime, do 2025. godine očekuje se da će biti 150 milijardi povezanih uređaja.

Pročitajte i:  LinkedIn je eksperiment

PCPress.rs Image

Očekivani rast globalne datasfere je sa 23 Zetabajta (ZB) u 2017. godini, do 175 Zetabajta u 2025. godini (jedan zetabajt je trilion gigabajta). Broj korisnika koji će doprinositi datasferi povećaće se u istom periodu sa 5 milijardi na 6 milijardi (odnosno 75% svetske populacije). Istovremeno, očekuje se da će se smanjiti udeo pojedinaca u odnosu na kompanije u generisanju tih podataka, sa 47% u 2017. godini, na 36% u 2025. godini.

PCPress.rs Image

Kada su industrije u pitanju, najveće povećanje u generisanju podataka očekuje se u finansijskim servisima, proizvodnji, zdravstvu, medijima i zabavi, koji već danas obuhvataju 48% ukupne količine podataka.

Izvor: ZDNet

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , ,