Do Marsa u udobnoj letelici

Sierra Nevada Corporation – kompanija koja se bavi proizvodnjom kosmičke opreme – predstavila je takozvani „stan u svemiru,“ letelicu kojom bi udobno moglo da se stigne do Marsa.

PCPress.rs Image

Radi se o prostranoj letelici, koja meri osam metara u dužinu, te ima zapreminu od ukupno 300 kubnih metara, što je jedna trećina prostora koji ima Internacionalna svemirska stanica. Letelica je proizvedena u okviru NASA-inog programa, a agencija finansira još nekoliko kompanija koje bi trebalo da razviju slične letelice koje bi se koristile za kruženje oko Meseca, te služile kao prostori za život tokom dugih letova do Marsa i natrag.

Sve kreirane letelice bi uskoro trebalo da se testiraju, tako da će astronauti provesti po tri dana u modelima koji su proizveli Sierra Nevada, Boeing, Lockheed Martin, Northrop Grumman i Bigelow Aerospace, kako bi ocenili koliko su funkcionalni.

Prednost letelice koju je proizvela Sierra Nevada je u tome što može da se kompresuje prilikom lansiranja, te smesti kao bilo koji drugi teret na SpaceX Falcon Heavy raketu, da bi se formirala tek nakon što dospe u kosmos. Letelica je deo NextSTEP-2 programa koji za cilj ima proizvodnju naseljivih kosmičkih modula za Lunar Gateway – udaljenu svemirsku stanicu koja bi kružila oko Meseca i koju bi astronauti posećivali jednom ili dva puta godišnje.

Pročitajte i:  Kineska stanica kao nova tačka u svemiru

Izvor: Ars Technica

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , , , ,