Doba pandemije: Ruski hakeri i dalje napadaju proizvođače vakcina

Sigurnosne službe su u julu upozorile da ruski špijuni ciljaju organizacije iz Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država i Kanade, i to one koje rade na vakcinama protiv virusa korona. Prema poslednjim izveštajima napadi i dalje traju, a Microsoft se već bori protiv hakerskih grupa iz Rusije i Severne Koreje.

PCPress.rs Image

Britanski nacionalni Centar za cyber bezbednost (NCSC) je u julu istakao da je prilično sigurno da napadači funkcionišu kao deo ruskih obaveštajnih službi, ali tom prilikom nije precizirano koje su organizacije napadnute, te da li je došlo do krađe podataka. Istaknuto je da napadi ipak nisu uticali na dalji razvoj vakcina, a Rusija je demantovala da ima bilo kakve veze sa ovim incidentima.

Upozorenja su ipak objavljena od zvaničnih sigurnosnih službi, te su informacije potvrdili kako pomenuti NCSC iz Velike Britanije, tako i kanadski CSE, te Nacionalna bezbednosna služba (NSA) iz Sjedinjenih Američkih Država. Tvrdi se da je Rusija odgovorna uprkos poricanjima, čime se nastavlja trend iz nekoliko prethodnih godina, u okviru kojeg nacionalne bezbednosne službe otvoreno optužuju hakerske grupe, te zemlje za koje rade, u nadi da će ih to obeshrabriti za dalje napade.

Pročitajte i:  Microsoft: Logovanje bez lozinki

Tom Burt, potpredsednik kompanije Microsft, je 13. novembra upozorio na nove akcije hakerskih grupa koje ciljaju proizvođače vakcina širom sveta. Situacija je ozbiljna budući da mete napada rade na vakcinama protiv COVIDa-19, što je, kako se ističe, novi uznemirujući trend koji menja prirodu napada. Istina je da su medicinske ustanove i ranije bile mete hakerskih napada, ali nikada u ovako kriznim uslovima, tvrde eksperti.

Izvor: Mashable

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,