TrendMicro

Dobrodošlo E – Biciklo!

Tu je već neko vreme. A stalno se govori i o problemima savremenog društva: previše vremena se provodi u sedećem položaju, prevelika emisija ugljen – dioksida, globalno zagrevanje, gužve u saobraćaju…

smart-e-bike-side_2

Svi problemi su nam vrlo jasni, na rešenjima se radi jako dugo, a prototipa  i gotovih proizvoda ima dosta. Pa? Zašto onda električno biciklo nije zaživelo? I zašto nije zaživelo u Beogradu?

Bosch-ebike-image-2

Argument da Beograd nije grad za biciklo (ne računajući Novi Beograd) ruši upravo ovaj model. Ugrađen motor u biciklo omogućava biciklisti da podesi pripomoć ukoliko se susretne sa visokim uzbrdicama, strimim nizbrdicama – ergo: bolja kontrola i manje umaranje u teškim uslovima. Takođe, za udaljene destinacije, ako biciklista nije dovoljno hrabar da se usudi da sa periferije grada krene ka centru na posao, motor omogućava prilikom pedalanja i ubrzanje. Pa je maksimala brzina komercijalnog bicikla doseže do 25km/h, a za napredne i do 60km/h. Uz ovakve performanse neophodna je izuezetna opreznost, kultura vozača motornih vozila na ulicama i visoka s(a)vest.

Iako su u Beogradu pokrenute akcije Parking servisa “Parkiraj i Bicikliraj”, to je ipak uslovljeno kupovinom mesečne parking kartice i običnim rentiranjem.

apollo-e-bike3

U zavisnosti o kom modelu, proizvođaču i snazi motora se radi, cena bicikla varira od nekoliko stotina evra do nekoliko hiljada evra. Pa to može biti i investiticija vredna kao i prosečan automobil.

Iako ima dosta prepreka, nijedna nije nepremostiva da Beograd jednog dana ne postane zeleni grad koji proklamuje toleranciju u saobraćaju, sigurnost, kulturu i zdrav žviot. Koliko je to daleka tj. bliska budućnost, moramo raditi na kulturi i sigurnosti u saobraćaju i sačekati rezultate. Do tada možemo barem rekreativno da pedlamo.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi:

One thought on “Dobrodošlo E – Biciklo!

  • 8. November 2014. at 18:21
    Permalink

    Greška….ne piše se “biciklo” već bicikl. Prihvatam opravdanje za grešku samo ako su autor teksta i lektor Bosanci.

Comments are closed.