BIZIT 2022

Dodeljene nagrade “Petar Damjanović”

Zeljko Tomic direktor OSA i dekan Masinskog faulteta prof. dr Milorad Milovancevic Kompanija Osa Računarski Inženjering četvrtu godinu za redom dodelila je nagradu „Petar Damjanović”. Ova nagrada dodeljena je prvi put 2007. godine i dodeljuje se za najbolje radove iz oblasti izrade tehničke dokumentacije za mašine, uređaje i noseće metalne konstrukcije rađene programskim paketom AUTODESK Inventor.

Prepoznavši vrednosti ovog konkursa koji podstiče naše studente da unaprede svoje obrazovanje i prate svetske trendove u ovoj oblasti, od ove godine nagrada „Petar Damjanović“ je pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete Republike Srbije. Ovom prilikom Državni sekretar Ministarstva prosvete Republike Srbije, prof. dr Radivoje Mitrović, naglasio je da su ulaganja u znanje od velikog značaja za naše društvo u celini i da je to investicija koja se uvek vraća. Gospodin Željko Tomić osnivač i direktor firme OSA istakao je: „Ovom nagradom želimo da motivišemo upotrebu legalnog softvera uopšte, pa time i u mašinskoj industriji. Zato što želimo da pomognemo mašinsku industriju koja je u teškoj situaciji, a koja mora da stane na noge ako želimo dalji razvoj cele industrije. Zato što želimo da doprinesemo da se studenti već u toku studija osposobljavaju za korišćenje efikasnih softverskih alata i tako postanu vrsni stručnjaci u svojoj oblasti“.

Pročitajte i:  Prijatelji od početka: Željko Tomić, OSA

Sve prisutne pozdravio je i dekan Mašinskog fakulteta prof.dr Milorad Milovančević, kao i šef Katedre za proizvodno mašinstvo prof.dr Ljubodrag Tanović.

U okviru ovogodišnje dodele nagrade „Petar Damjanović“ svečano je otvorena AUTODESK računarska učionica na Mašinskom fakultetu, tehnički opremljena od strane firme OSA Računarski inženjering i to HP-ovim grafičkim radnim stanicama i Canon ploterom. Učionica će pomoći budućim mašinskim inženjerima u ostvarenju ciljeva koje pred njih postavljaju savremeni informatički standardi 3D CAD projektovanja.

Zadatak za sve učesnike na konkursu „Petar Damjanović“ je bio da na najbolji način povežu kreativno i produktivno u programu Autodesk Inventor, što omogućava pripremu konkurentnog proizvoda za plasman na tržište u najkraćem roku. Autodesk Inventor podržava rad sa izuzetno složenim sklopovima. Tehnička dokumentacija se dobija automatskim kreiranjem željenih projekcija modelovanog dela ili sklopa. Pored svih svojstava koja mora da poseduje program ove kategorije, Inventor ima i razvijene alate za dobijanje proračuna putem metode konačnih elemenata i izradu animiranih prezentacionih materijala. OSA je formirala žiri za ocenu radova koju su sačinjavali prof. dr Pavao Bojanić, sa katedre za proizvodno mašinstvo Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Boris Damjanović jedan od osnivača i direktor razvoja Ose.

Pročitajte i:  Prijatelji od početka: Željko Tomić, OSA

Nagrada nosi ime po pokojnom Petru Damjanoviću, čoveku koji je aktivno učestvovao u profilisanju IT tržišta u našoj zemlji i regionu. Radio je na razvoju zakonskih rešenja vezanih za zaštitu autorskih prava u domenu softvera i doprinosio uvođenju novih tehnologija, prevashodno na tehničkoj primeni računara.

U velikoj konkurenciji prijavljenih radova, nagrade su dodeljene u kategoriji – nagrada Studentu – vrednost nagrade 1000 eura.

Ovogodišnji dobitnici su: dobitnik nagrade „Petar Damjanović“ Mirko Vučković student Fakulteta Tehničkih Nauka u Novom Sadu, a nagrada za inovaciju pripala je Bojanu Živkoviću sa Mašinskog fakulteta u Beogradu.

Ovim je konkurs „Petar Damjanović“ nastavlja deo tradicije kompanije Osa Računarski Inženjering, koja podstiče rad stručnjaka iz ove oblasti i podiže ih na viši nivo.

Izvor: Osa

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,