Dodeljene nagrade “Petar Damjanović” za 2015. godinu

Milan Gligorijević, student Mašinskog fakulteta iz Beograda, pobednik je javnog nagradnog konkursa za najbolje studentske radove u oblasti mašinstva koji već devetu godinu zaredom raspisuje kompanija OSA Računarski inženjering.

Dobitnici nagrade sa osnivacima OSA Racunarskog inzenjeringa Zeljkom Tomicem i Borisom Damjanovi

Gligorijeviću je nagradu obezbedio rad na temu „Kratkonusna ’SYMONS’ drobilica“, koji je od strane stručnog žirija procenjen kao najinovativniji i najperspektivniji industrijski projekat. Drugoplasirani i trećeplasirani su Nikola Tatarević i Miloš Knežev, studenti Fakulteta tehničkih nauka (FTN) iz Novog Sada, sa radovima „Sistem za farbanje granulata gume“ i „Uređaj za merenje vibracija“. Trojici finalista plakete i nagrade u iznosu od 1.000 evra za pobednika, i 500 evra, tj. 300 evra, za drugo i treće mesto uručene su na svečanosti kojoj su prisustvovali i predstavnici iz poslovnog sveta.

Pravo učešća na konkursu imali su svi studenti visokih škola i fakulteta u Srbiji koji su do 31. oktobra poslali rad na temu industrijskih mašina, uređaja i metalnih konstrukcija.

Direktor i vlasnik kompanije OSA Računarski inženjering Željko Tomić prilikom proglašenja pobednika rekao je da je cilj nagrade promocija talentovanih studenata i novih tehnologija.

– Pobednici konkursa predstavljaju budućnost industrije i velika mi je čast što učestvujemo u procesu prepoznavanja mladih stručnjaka i njihovom predstavljanju javnosti. Cilj konkursa je ostanak mladih obrazovanih ljudi u Srbiji i nastavak karijere na domaćem tržištu, kroz povezivanje sa uspešnim privrednicima. Na današnjem susretu privrednici su imali priliku da pogledaju projekte najperspektivnijih studenata, kao i da razmene iskustva sa kolegama iz industrije, izjavio je Tomić.

Konkurs i nagrada „Petar Damjanović” nose ime po jedom od osnivača kompanije “OSA Računarski inženjering” koji je doprineo razvoju saradnje mašinstva i informatike u našoj zemlji i inostranstvu. Osim toga, on je aktivno učestvovao u profilisanju IT tržišta, radio na razvoju zakonskih rešenja vezanih za zaštitu autorskih prava u domenu softvera i doprinosio uvođenju novih tehnologija, prevashodno na tehničkoj primeni računara.

Facebook komentari:

Tagovi: , , ,