Top50 Glas publike

Dodeljene slobodne radio frekvencije, 4G stiže u Srbiju

Na javnom nadmetanju povodom dodele slobodnih radio frekvencija, koje je u četvrtak, 19. februara, održano u RATEL-u, svi domaći operateri dobili su po dva bloka frekvencija.

slika1_vRATEL-ova komisija utvrdila je da su svi ponuđači imali ispravne finansijske ponude koje su iznosile 3,5 miliona evra.
Dodela frekvencija određena je žrebom, jer nijedan ponuđač nije nudio preko početnog iznosa od 3,5 miliona evra, pa je u prvom bloku nadmetanja Telenor dobio frekvenciju, u drugom Telekom Srbija, a Vip mobile u trećem.

Svaki mobilni operater dobio je po dva radio-frekvencijska bloka, što znači da će državi uplatiti po sedam miliona evra za korišćenje radio frekvencija.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je da ovo puno znači za budžet Srbije, jer je dobijen 21 milion evra, a sredstva od raspodele radio frekvencija biti delimično korišćena za dalji razvoj telekomunikacione infrastrukture, ali i za druge svrhe i najavio je drugi tender za prodaju oslobođenog dela spektra na 800 MHz, nakon završetka procesa digitalizacije.

Ono što je za građane i korisnike usluga mobilnih operatera važno je da će, kako je ministar Ljajić rekao za PC Press, je i mogućnost unapređenja usluga za koji se stiču uslovi od aprila, kada stiže 4G mreža.

Pročitajte i:  Rezultati benčmarka mobilnih mreža u Republici Srbiji u 2022. godini

“Znači puno za građane Srbije, jer će od aprila meseca biti u mogućnosti da koriste bolji internet, bolju pokrivenost mreže mobilne telefonije i ja verujem da smo napravili jedan odlučujući iskorak ka daljem razvoju ne samo mobilne telefonije, već uopšte telekomunikacija u Republici Srbiji,” rekao je Ljajić.

Direktor Telenora u Srbiji Uve Fredhajm izjavio je da je bila veoma uspešna aukcija za dobijanje dva bloka od 5 MHz koja će omogućiti pokretanje novih tehnologija što će značiti korisnicima u smislu bržeg interneta.

slika2_vGeneralni direktor Telekoma Srbije Predrag Ćulibrk rekao je da je ishod javnog nadmetanja možda bio i očekivan, ali i da nije bio dogovoren. Prema njegovim rečima, svaki od tri operatera biće dužan da plati po sedam miliona evra za frekventni blok od 10 MHz, koji će svakom omogućiti da na tehnološki neutralnoj osnovi startuje sa mobilnom telefonijom četvrte generacije.

Član Upravnog odbora Vip mobile Dejan Kastelic rekao je da je ovim korakom Republika Srbija napravila ozbiljan korak u smislu otvaranja tržišta širokopojasnom pristupu. Kako je naveo, sa dva dodatna bloka po svakom operateru dobija se mogućnost da se puste nove tehnologije, kao što je LTE (4G). Što se tiče pogodnosti za krajnje korisnike, u prvom planu je još kvalitetniji video, HD i 4K video. To sve ide korak po korak, i ne samo da će imati bolji protok imaće i bolji kvalitet, zaključio je Kastelic.

Pročitajte i:  Telekom Srbija i Ericsson demonstrirali 5G tehnologiju

Regulatorna agencija za elektronske komunikacije i poštanske usluge je sprovela postupak javnog nadmetanja za izdavanje pojedinačnih dozvola za korišćenje radio-frekvencija u radiofrekvencijskom opsegu 1710-1785/1805-1880 MHz za teritoriju Republike Srbije.

Ponude mobilnih operatera otvorene su 9. februara, nakon čega ih je pregledala Komisija za sprovođenje postupka javnog nadmetanja.

Ovlašćeni učesnici u javnom nadmetanju su bili Predrag Ćulibrk za TELEKOM SRBIJA a.d., Dejan Kastelic za VIP MOBILE d.o.o. i Goran Vasić za TELENOR d.o.o.

Ratel je izdao tri pojedinačne dovole za korišćenje po dva bloka radio-frekvencija u opsegu 1710-1785/1805-1880 MHz, na 10 godina, a taj period može da bude produžen za još dve godine.

Izvor: PC Press, RATEL, Tanjug

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , ,