BIZIT 23

Dogecoin: Skok vrednosti zbog TikTok izazova

U digitalnoj groznici, koja trese sve one koji se bave kriptovalutama, svoje mesto je još 2013. pronašao i Dogecoin – kriptovaluta koja je nastala iz mimova na kojima je pas rase Shiba Inu. Nazivali su je „šaljivom kriptovalutom“, ali je ovaj coin tu i sedam godine kasnije.

PCPress.rs Image

Mimovi (MEME) su jpg ili gif formati, ponekad i video klipovi, sa propratnim tekstom, a svaki mim je zasnovan na jednom konceptu, koji svaki korisnik može da menja, ali ne sme da remeti osnovnu strukturu. Cilj im je da prenesu neku poruku, obično ironičnu, koja ima funkciju društvene kritike. Oni ne poznaju državne granice, a u njihovom rasprostiranju jedini ograničavajući faktor jeste dostupnost interneta, što negde ukazuje na brzinu razvoja globalne komunikacije. Mimovi su odigrali svoju ulogu i u formiranju jedne kriptovalute, te je Dogecoin, kako se valuta zove, postala jedna od omiljenih tema internet šaljivdžija.

Dogecoin se prvi put pojavio 2013. godine, i njegova vrednost od tada raste, a tom rastu je nedavno doprineo i jedan TikTok izazov. Cilj je bio da se vrednost ove valute popne na jedan dolar, pa se od juna apelovalo da se kupuje baš ova valuta. James Galante, TikTok korisnik koji je započeo izazov, je tom prilikom tvrdio da bi svi koji u valutu sada ulože 25 dolara jednog dana mogli da se obogate.

Pročitajte i:  TikTok uvodi velike promene za korisnike u EU

Zahvaljujući izazovu Dogecoin je na kratko dostigao najvišu vrednost od oktobra 2018, pa je jedan koin vredeo 0,0039 dolara.

Izvor: Business Insider

Facebook komentari:
PC Press Studio

Tagovi: , , ,