Zebra

Dok se Mara obuče…

I dok se velike kompanije svađaju oko toga ko ima najbrži telefon, koji se najmanje puta zapali u prvih mesec dana prodaje, koliko je koji zakrivljen i ko može da stavi višu cenu na svoj flagship, marljivi Kinezi se ne oglašavaju, ali itekako rade. Pravi dokaz je novi Xiaomi Mi Mix, telefon koji praktično nema okvir oko ekrana.

mi-mix_01

Naravno, za sad još nije moguće napraviti telefon bez okvira ekrana, ali je Xiaomi prišao najbliže dosad. Dok Apple smatra da su veliki okviri i dalje korisni, Xiaomi je krenuo u drugom smeru.

Njihov novi telefon poseduje 91,3 odsto odnos ekrana i prednje stranice, što je neverovatno, a što je postignuto eliminacijom gornje i bočnih ivica u potpunosti. Uređaj ima masivni, 6,4-inčni ekran čudne rezolucije – 2040×1080 piksela, a Xiaomi je morao da se potrudi da tehnološkim inovacijama prevaziđe nedostatke okvira. Zato sada prvi put vidimo telefon koji nema nikakve senzore na gornjoj strani, jer je senzor blizine (praktično najbitniji) zamenjen ultrazvučnim senzorom, a kako nema otvora za zvučnik Xiaomi se postlužio trikom, pa zvuk generiše metalni okvir preko piezoelektričnog zvučnika. Prednja kamera je smeštena sa donje strane (telefon možete rotirati za 180 stepeni za bolje selfije), a sam ekran je dodatno zakrivljen, kako bi se metalni okvir manje došao do izražaja.

Pročitajte i:  Qualcomm pravi Nintendo Switch klona

Video dizajniranja telefona možete pogledati ispod

Telefon poseduje fantastičnu hardversku osnovu: najnoviji i najbrži Snapdragon 821 čipset, 4 GB RAM-a i 128 GB skladišta, sa podrškom za dve SIM kartice. Za sad će se telefon prodavati samo u Kini, ali verujemo da će se i to uskoro promeniti. Za one zahtevnije Xiaomi je spremio i napredniju verziju sa 6 GB memorije i 256 GB internog skladišta. Baterija u oba modela je velikih 4400 mAh, što garantuje bar dva dana korišćenja, a sa zadnje strane se nalazi i senzor otiska prsta. Primarna kamere ima 16 Mp, i poseduje faznu detekciju autofokusa i mogućnost snimanja 4K video materijala (u 30 fps). Tu je i 3,5 mm audio džek, potpomognut 192 Hz / 24-bitnim DAC čipom za vrhunski audio signal.

Predstavljanje Xiaomi Mi Mix uređaja je zakazano za 4. novembar u Kini, tačno dan nakon #BIZIT2016 konferencije, a cene su određene – 516 dolara za verziju sa 4 GB/128 GB, odnosno 590 dolara za model sa 6 GB/256 GB i 18-karatnim zlatnim delovima oko kamere i senzora otiska prsta.

Pročitajte i:  Xiaomi planira proizvodnju električnih automobila

U međuvremenu, eksplodirala dva iPhone 7 (možda im Samsung prodao baterije), Samsung najavio Note 8, a LG se još razmišlja šta da radi, s obzirom da konkurencija sama sebi ubija prodaju na svakih mesec dana. Proći će svadba, dok se Mara obuče…

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,