Donald Tump protiv kompanije Google zbog rezultata pretraživanja

Donald Trup razmišlja da kompaniji Google uvede ozbiljnije regulacije, a nakon što je objavio da pretraživač ove kompanije isključuje sve one medije, te organizacije koje pripadaju desnom krilu.

PCPress.rs Image

Naime, američki predsednik je u jednom skorašnjem tvitu podelio uverenje da Google manipuliše vestima, te kao dokaz priložio to da se prilikom pretraživanja pojma „Trump vesti“ uglavnom blokiraju one koje dolaze sa desničarskih portala, te 96% od prikazanog rezultata čine tekstovi iz liberalnih medija. Tom prilikom je dodao i to da planira da se pozabavi ovim „problemom,“ pa je njegov glavni savetnik za ekonomiju naknadno potvrdio da se traže opcije za dodatno regulisanje načina na koje posluje kompanija Google.

Pročitajte i:  HONOR najavio globalno lansiranje HONOR 50 pametnog telefona

Iz kompanije Google su odbacili optužbe, te potvrdili da u rezultatima pretraživanja nema političke agende. Trampova optužba je došla nakon toga što su brojni konzervativni glasovi počeli da ustaju protiv socijalnih platformi, te da tvrde da tehnološki giganti favorizuju liberalne političke opcije, dok, manje ili više očigledno, blokiraju sve druge.

PCPress.rs Image

Istraživanja na koja se Trump pozvao u svojim optužbama potiču od konzervativnog bloga PJ Media, a u okviru kojih su se analizirale vesti koje se pojavljuju u vrhu rezultata pretraživanja nakon što se u pretraživač unese ime američkog predsednika. Google nikada nije otkrio na koji se način rangiraju vesti u pretraživaču, ali je u maju objavljeno da se za filtriranje sadržaja koristi veštačka inteligencija, koja, kako tvrde, ne gaji bilo kakva politička uverenja.

Izvor: The Telegraph

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,