BIZIT 2022

Donja Saksonija planira povratak sa Linux-a na Windows

Nemačka je bila poznata po tome što je gotovo kompletnu državnu administraciju prebacila na Linux. Međutim, izgleda da taj eksperiment nije bio uspešan, pošto je nedavno gradska uprava Minhena odlučila da se vrati na Windows, a objavljeno je i da cela pokrajina Donja Saksonija planira da sledi minhenski primer. Oni su prijavili da će u narednom periodu 13.000 računara prebaciti sa Linux-a nazad na Windows. 

Minhen je nakon 15 godina upotrebe Linux-a u februaru prošle godine odlučio da se vrati na Windows. Tranzicija koja je u Minhenu započela početkom ove godine mogla bi da košta čak 100 miliona €, ali država je na tome naučila lekciju. Donja Saksonija za početak razmatra promenu u Poreskoj upravi u cilju smanjenja troškova tranzicije. Za prvu godinu budžet tranzicije biće 5.9 miliona €, dok će do kraja tranzicije u ovoj ustanovi biti izdvojeno još 7 miliona €.

Poreska uprava ovu odluku opravdava problemima sa kompatibilnošću. Radnici koji Poreskoj upravi šalju informacije sa terena upotrebljavaju Windows, dok je u kancelarijama instaliran OpenSUSE Linux, što je često dovodilo do problema sa prijemom i procesiranjem podataka i dokumenata.

Prelazak na Windows je još uvek u ranoj fazi, jer Vlada Donje Saksonije trenutno definiše uslove za migraciju, nakon čega će biti odabrano i najbolje rešenje tog procesa.

Izvor: The Register

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,