BIZIT 2022

Doom može da radi na Ikeinoj pametnoj sijalici

“Može li pokrenuti Doom?” je pitanje staro gotovo kao i sam Doom. Hardverski i softverski kreativci širom interneta rade na tome da pokušaju da klasičnu pucačku igru iz 1993. pokrenu na gotovo svemu što ima mikroprocesor.

PCPress.rs Image

Sve je konzola ovih dana

Najnoviji apsurdni uspeh na tom polju – Ikea Trådfri GU10 345 RGB LED sijalica, koju je Next-Hack uspeo da hakuje tako da može da pokrene modifikovanu verziju Doom-a. Stvarni hak je pomalo prevara, s obzirom na činjenicu da za razliku od prošlih kandidata za hakovanje Doom-a, poput Nintendo Game & Watch-a, MacBook Pro Touch Bar-a ili TI kalkulatora, Trådfri sijalica nema nijedno dugme ili ekran.

Next-Hack je morao da ih doda, koristeći MGM210L RF ploču koja napaja „pametni“ deo sijalice, i modifikujući kopiju Doom-a da radi na njegovih jadnih 108 kB RAM-a. Pa čak i tako, bilo je potrebno mnogo impresivnih rešenja kako bi se pokrenula stvarna igra, uključujući dodavanje dodatnog prostora za skladištenje, pokretanje zvuka i neprestano upravljanje RAM-om. Za dublje tehničke detalje vredi pročitati ceo članak, ali rezultati govore sami za sebe – procesor ima dovoljno snage da ne samo pokreće Doom, već i prilično dobro izvodi izmenjenu verziju. Nije loše za sijalicu.

Pročitajte i:  Robot koji zna kako se sklapa IKEA nameštaj

Izvor: Theverge

 

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , ,