Ikotek

Dragonfly: Samoupravljivi dron koji NASA šalje na Saturnov mesec

Nova letelica iz agencije NASA zvuči skoro neverovatno, budući da se samostalno kreće, i da bi za nekoliko godina trebalo da se nađe iznad površine Saturnovog meseca Titan.

PCPress.rs Image

Radi se o letelici Dragonfly koja ima četiri dupla propelera, veličine je srednjeg automobila, potpuno je autonomna, te se pokreće uz pomoć nuklearne energije. Kreatori ipak ističu da letelica ne uključuje mnogo nove tehnologije, budući da letelice sa četiri propelera već mogu da se kupe i u Amazon online prodavnici. Kada je nuklearna energija za napajanje u pitanju običnim ljudima, srećom, nije lako da do nje dođu, a nova letelica bi mogla da se kreće uz pomoć istog sistema koji koristi Curiosity rover na Marsu. Tako je sve ono što se nalazi u Dragonfly-u već iskorišćeno pre, što ipak ne znači da ideja o nuklearnom dronu koji kruži po Saturnovom mesecu ne zvuči neverovatno.

Letelica je početkom leta dobila zeleno svetlo za dalja testiranja, što je još jedan korak ka ostvarenju revolucionarne misije koja je pre samo nekoliko godina bila potpuno nezamisliva. Dron se još uvek testira na Zemlji, a kako bi se što preciznije dizajnirali sistemi i softveri uz pomoć kojih će poleteti iznad Titana koji ima dine, planine, pa čak i reke i jezera, koja su zbog niskih temperatura ispunjena tečnim metanom, a ne vodom. Lansiranje je planirano za 2026. godinu, te se očekuje da sve pripreme do tada budu završene.

Pročitajte i:  Microsoft i Amazon su pod istragom antimonopolskih organa Velike Britanije zbog usluga u oblaku

Izvor: NPR

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , ,