BIZIT 2022

Dramatična oluja na Uranu

Hubble teleskop jednom godišnje pravi fotografiju našeg Solarnog sistema, te snimke čuva u okviru projekta Outer Planet Atmospheres Legacy (OPAL). Cilj inicijative je da se prikupi još informacija o četiri gasna gigantaJupiteru, Saturnu, Uranu i Neptunu – takozvanim jovijanskim planetama, koje su sastavljene uglavnom od vodonika i helijuma, imaju malu gustinu i brzu rotaciju, prstenove i puno satelita, te, kako se pretpostavlja, mala čvrsta jezgra.

PCPress.rs Image

NASA je 7. februara objavila OPAL fotografija Urana, na kojoj se vidi da na planeti besni strašna oluja. Prisustvo oluje jasno se vidi na fotografiji, budući da je severni pol Urana obojila u belo, što je prilično izmenilo izgled planete. Prema stručnjacima iz agencije ovakva fotografija je moguća zahvaljujući dramatičnom nagibu koji Uran izdvaja od svih drugih planeta iz našeg Solarnog sistema. Naime, radi se o nagibu od 98 stepeni (poređenja radi Zemlja ima nagib od 23 stepena), što znači da je severni pol planete tokom uranskog leta potpuno okrenut ka Suncu. Leto na Uranu je na polovini, što omogućava ovakav pogled na severni pol planete, te oluju koja je uzrokovana promenom atmosferskih uslova.

Pročitajte i:  James Webb: Neverovatna slika Jupitera

PCPress.rs Image

Stručnjaci se nadaju da će OPAL program obezbediti dragocene informacije, koji će dovesti i do toga da se bolje razumeju vremenski uslovi na Uranu, te doneti još fotografija koje čoveka približavaju tajnama kosmosa.

PCPress.rs Image

Izvor: Futurism

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,