Dronovi u borbi protiv lovokradica

Istraživači sa univerziteta John Moorse u Liverpulu našli su još jednu primenu za softver koji se obično koristi za identifikovanje zvezda, te počeli da ga koriste za praćenje ugroženih životinjskih vrsta.

PCPress.rs Image

Naime, sistem funkcioniše tako što koristi dronove koji su opremljeni termalnim kamerama, koje mogu da identifikuju neku životinju u roku od nekoliko sekundi, a na osnovu jedinstvenog šablona telesne toplote. Termovizijsko snimanje predstavlja nekontaktni metod kojim se u deliću sekunde registruje emitovanje toplote, odnosno infracrveno zračenje. Sva tela emituju infracrveno zračenje, pa čak i led, a praćenje emitovanja tih zračenja našlo je široku primenu za praćenje različitih pojava u mnogim oblastima ljudskog delovanja, kao što su elektronika, mašinstvo, građevinarstvo i arhitektura, ali i medicina, te zaštita životne sredine. U građevinarstvu se, na primer, ovaj metod koristi da bi se identifikovala „loša” mesta, kao i da bi se dala gruba procena gubitka toplote. Kamere za termovizijsko snimanje su po spoljašnjem izgledu slične filmskim kamerama, ali su posebno prilagođene da „vide” onaj deo infracrvenog spektra koji je nevidljiv ljudskom oku, te se zato nazivaju još i infracrvenim kamerama.

Pročitajte i:  Brza isporuka: Dronovi i paketi od 200 kilograma

PCPress.rs Image

Dronovi opremljeni ovakvim kamerama, pored životinja, mogu da identifikuju i lovokradice, te organizacijama olakšaju borbu protiv nelegalnog lova. Sistem automatski detektuje životinje, bilo da je dan ili noć, a softver procenjuje o kojoj se vrsti radi, a na osnovu količine toplote koju neko telo emituje. Različite vrste imaju drugačije toplotne šablone, koji pored informacije o vrsti, daju i podatke o zdravstvenom stanju jedinke. Tako je omogućeno praćenje nekih od najugroženijih životinjskih vrsta na Zemlji, čak i u do sada nepristupačnim predelima, a bez uznemiravanja životinja, te bilo kakvog uticaja na njihovo prirodno stanište.

Izvor: Mashable

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,