VMware-vForum

Drskost Google-a presela Francuzima i Nemcima

Francuska traži uspostavljanje evropskog regulatora za digitalne platforme poput Google-a, radi kažnjavanja eventualne zloupotrebe uticaja. Ovo je izjavio visoki francuski zvaničnik, navodeći primer spora sa američkom kompanijom oko evropskog zakona o zaštiti intelektualnog vlasništva.

PCPress.rs Image

Google je prošlog meseca saopštio da na popisima rezultata pretraživanja za korisnike u Francuskoj više neće prikazivati kratke informativne video-priloge evropskih izdavača. Odluku je obrazložio poštovanjem evropskih propisa o zaštiti intelektualnog vlasništva, ali je njegov potez razljutio Pariz.

“Velika američka kompanija, reč je o Google-u, objavila je da neće uskladiti svoje poslovanje sa direktivom Evropske unije o zaštiti intelektualnog vlasništva“, kazao je francuski zvaničnik. “Francuska i Nemačka dele mišljenje da moramo stati na kraj takvom nezakonitom ponašanju“, dodao je.

Pariz najavljuje da će od nove Evropske komisije tražiti poseban status za digitalne platforme, koji bi se temeljio na modelu osmišljenom za bankarski sektor. To bi značilo da bi velike kompanije, poput Google-a, bile proglašene “sistemski važnim” i podlegale bi odgovarajućoj, strožoj regulativi. Regulator bi kompanijama mogao izricati sankcije i novčane kazne, dodao je francuski zvaničnik, izlažući detalje inicijative koju je predsednik Emanuel Makron pokrenuo ove godine.

Pročitajte i:  Povećanje proizvodnje i širenje portfolija farmaceutske kompanije Galenika

“U kratkoročnoj perspektivi, želeli bismo da Evropska komisija razmotri postoje li osnove za pokretanje pravnog postupka protiv Google-a”, naglasio je.

Izvor: B92

Facebook komentari:
ERP 2022

Tagovi: , , , , ,