BIZIT 2022

Društvene i gejming platforme će morati da štite decu od zavisnosti

Društvene i online gejming platforme mogle bi u budućnosti da budu prinuđene da decu štite od zavisnosti, te zloupotreba, budući da je koalicija eksperata iz Velike Britanije zahtevala promenu zakona kojim bi to bilo definisano.

PCPress.rs Image

Podaci koji su u poslednje vreme prikupljeni od strane stručnjaka ukazuju na to deca koja koriste društvene, te gejming platforme, mogu da trpe različite posledice, od kojih se mnoge formiraju tokom dužeg vremenskog perioda, pa tako ostaju neprimećene od strane roditelja i vaspitača. Kao platforme koje su najodgovornije za ove posledice pre svega se ističu Facebook i Snapchat, koje targetiraju i decu, a preko trikova koji potiču iz bihevioralne psihologije, te kompanijama omogućavaju da pridobiju nove korisnike koji će ostati na platformama što je duže moguće.

PCPress.rs Image

Stručnjaci upozoravaju da je sve više dece koja su zavisna od interneta, te su česte žrtve cyber nasilja, i ističu da je neophodno da se donesu novi zakoni kojima bi se zaštitile čitave generacije. Tako nova kampanja poziva društvene platforme na odgovornost, te zahteva zakon koji bi i obavezao da decu štite od zavisnosti. Ističe se da zakoni koji postoje offline često ne važe u online dimenziji, te se preterana upotreba društvenih mreža već neko vreme povezuje sa depresijom kod dece, gojaznošću, te različitim mentalnim oboljenjima.

Pročitajte i:  Facebook testira način za dodavanje više profila na nalog

Izvor: The Telegraph

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , ,