Društveni sajtovi fokusirani na fotografije koji nisu Instagram

U nedavnom postu na blogu, Liz Lopatto iz Vergea žali se na reklamiranje i TikTok-ifikaciju Instagrama i drugih sajtova društvenih medija. Odeljak za komentare posta ubrzo je postao ispunjen raznim predlozima za alternativne sajtove za fotografije na kojima biste mogli da postavite slike i da vaši prijatelji i porodica mogu da im se dive i diskutuju o njima. .

PCPress.rs Image

Većina dole navedenih sajtova ima sledeće zajedničko: koncentrišu se na fotografije; rade na različitim operativnim sistemima; i dozvoljavaju komentare. Većina ima barem osnovnu besplatnu komponentu. Međutim, oni imaju još jednu zajedničku stvar: nisu toliko poznati, pa je mnogo manje verovatno da će neko koga ne poznajete videti i pratiti vaš rad. .

VERO

Ako tražite lepšu, jednostavniju verziju Instagrama — drugim rečima, bez svih video dodataka — onda bi Vero mogao biti vaše rešenje. Vero želi da postane mesto za kreatore, uključujući fotografe; kreatori mogu, u stvari, da budu verifikovani radi poboljšane vidljivosti na sajtu. Vero je trenutno bez oglasa i, kaže, bez algoritama. Aplikacija je trenutno potpuno besplatna za „rane usvojitelje“, ali u budućnosti može uvesti godišnju naknadu za nove članove.

Ovde je naglasak na društvenim mrežama, a ne samo na objavljivanju fotografija. Možete da kreirate objavu pomoću fotografije, veze do sajta ili audio datoteke.

Dakle, iako Vero verovatno ima daleko manju korisničku bazu od bilo kog od glavnih sajtova za društveno umrežavanje, možda bi bilo vredno pokušati ako tražite mesto za postavljanje svojih najboljih fotografija.

PIXELFED

PCPress.rs Image

Potražite na Google-u alternativu za Instagram i verovatno ćete videti da se spominje Pixelfed. Alat otvorenog koda se oglašava kao „besplatna i etička platforma za deljenje fotografija“ bez oglasa, analitike treće strane ili praćenja. Zvuči odlično – ali ako niste upoznati sa njegovim formatom ili formatom sličnih aplikacija, možda će vam trebati malo obrazovanja da biste započeli. Da biste se pridružili, izaberite jedan od niza Pixelfed servera . Ako imate znanje i sklonost da kreirate sopstveni Pixelfed server za vas i vaše prijatelje, Pixelfed bi mogao biti zabavan i koristan za isprobavanje. Međutim, ako tražite veću publiku za društvene mreže, verovatno ćete morati da tražite negde drugde.

Pročitajte i:  Suspendovan nalog ili je Instagram pao?

FLICKR

PCPress.rs Image

Flickr postoji već dugo vremena. Dobio je loš glas pre nekoliko godina kada je obavestio svoje besplatne korisnike da im više neće biti dozvoljeno 1TB prostora za skladištenje, ali možda zaslužuje drugi pogled ako tražite mesto za deljenje svojih stvari bez potrebe da se bavite sa stranim karakteristikama. Aplikacija ima dve vrste naloga: besplatni i profesionalni. Besplatnim nalozima nije dozvoljeno više od 50 fotografija koje nisu javne. I, kao i Instagram, Flickr-ov besplatni nalog uključuje oglase – u ovom slučaju, na vrhu stranice, sa strane i povremeno u samom fotostrimu.

Ako možete da živite sa tim ograničenjima, Flickr i dalje nudi lep spektar funkcija ako se bavite fotografijom. Ako želite više — neograničeno otpremanje, neograničeno nejavne fotografije, manje ograničenja za ono što otpremate — to će vas koštati 8,25 dolara mesečno, 72 dolara za jednu godinu ili 133 dolara za dve godine.

DEGOO

PCPress.rs Image

Degoo nije sajt za društveno umrežavanje i, kao takav, ne možete učiniti svoje fotografije javnim da bi ih bilo ko mogao videti. Ali možete ih rasporediti u albume, podeliti ih sa prijateljima i sakupljati komentare. Degoo-ova besplatna verzija zasnovana na reklamama pruža 100 GB prostora za skladištenje. Možete ga koristiti na neograničenom broju uređaja, ali možete da otpremate samo sa najviše pet uređaja. Takođe morate da pristupite svom nalogu najmanje jednom godišnje da biste ga održali aktivnim. Plaćeni nalozi uključuju Pro (2,99 USD mesečno), koji uklanja oglase i vremensko ograničenje i daje vam 500 GB prostora za skladištenje, i Ultimate (9,99 USD mesečno), koji vam daje neverovatnih 10 TB.

Pročitajte i:  Instagram testira novo dugme „Izveštaj“

500PX

Ako tražite mesto da pokažete svoje fotografije mačaka, ovo nije to – osim ako su zaista dobre fotografije mačaka. 500px nudi profesionalcima mesto za skladištenje, izlaganje i licenciranje svog rada — i dobijanje komentara. Dakle, iako nećete dobiti onu vrstu kretanja napred-nazad na, recimo, Instagram, možda ćete dobiti neke reakcije na svoje najbolje fotografije. Besplatni plan podržan oglasima omogućava vam sedam otpremanja nedeljno. U suprotnom, možete isprobati Awesome plan, koji nudi neograničeno otpremanje, prioritetnu podršku, bez oglasa, istoriju „sviđanja“ fotografija, projekcije slajdova u galeriji i značku profila za 59,88 USD godišnje ili 4,99 USD mesečno.

DEVIANTART

PCPress.rs Image

Kao 500px, DeviantArt je više za profesionalne fotografe nego za povremene fotografe, iako se svako može pridružiti besplatno. Posetiocima nudi širok spektar umetničkih galerija za pregled podeljenih u kategorije kao što su tradicionalne, animacije i ilustracije. Ovde je naglasak na stvaranju zajednice umetnika, tako da ne postoje samo komentari već i nove funkcije ćaskanja.

Sa besplatnim članstvom u DeviantArt-u, nema ograničenja koliko otpremate za javni pristup, a dobijate prijem u DA-ovu zajednicu umetnika i ljubitelja umetnosti. Ako želite da prodate svoju fotografiju kao i da je izložite, možete razmisliti o tome da postanete glavni član. Počevši od 3,95 dolara mesečno, možete da prodate svoju umetnost uz naknadu od 12 procenata na prodaju u galeriji, preuzimanje ili proviziju; postoji i maksimalna cena od 1.000 USD po digitalnoj jedinici zajedno sa 20 GB privatnog prostora za skladištenje. Dostupan je niz drugih nivoa.

Pročitajte i:  Instagram uvodi nove funkcije

VSCO

VSCO je onlajn prostor za fotografe da čuvaju, uređuju i dele svoj rad. Trenutno uvodi novu funkciju pod nazivom VSCO Spaces, koja omogućava članovima da kreiraju zajedničke galerije „oko određene teme, stila fotografije, događaja ili lokacije“. Do 15 članova može ostaviti komentare na rad; gosti koji nisu članovi mogu da vide rad, ali ne mogu da vide ili doprinose komentarima. Takođe možete da delite svoj rad preko pojedinačnih galerija pod nazivom VSCO Stories. Dostupan za Mac, Windows PC, iOS i Android, VSCO košta 7,99 USD mesečno ili 29,99 USD godišnje; postoji 30-dnevna besplatna probna verzija.

GLASS

PCPress.rs Image

Glass nudi izlog za fotografe — mesto gde mogu da kreiraju i dele portfelje. Prvobitno samo za pozivnice i za Apple, polako se otvara. Više vam nije potrebna pozivnica za pridruživanje, a iako vam je potreban Apple ID, to će uskoro biti promenjeno. Sada mu takođe možete pristupiti i preko iOS-a i preko veba. Glass košta 4,99 dolara mesečno ili 49,99 dolara godišnje.

Izvor: TheVerge

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , , ,