Država pruža podršku razvoju IT industrije

Država će kroz program podrške industriji informacionih tehnologija (IT) omogućiti kompanijama u toj oblasti poreske olakšice, bespovratna sredstva za početnike u poslu, prilagoditi obrazovni sistem potrebama tog sektora i pružiti podršku izvoznicima, izjavio je danas ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić.

Photo: PC Press
Photo: PC Press

Javna rasprava o državnom programu podrške IT industriji počela je danas i okupila je predstavnike oko 50 kompanija iz tog sektora, a ministar Dinkić je najavio da je cilj da u narednih nekoliko nedelja bude napravljena konačna verzija tog programa.

Pošto je predstavio program podrške predstavnicima IT kompanija u Srbiji, Dinkić je u Palati Srbija najavio da bi u martu trebalo da se krene u izmene zakona potrebne da bi program podrške tom sektoru zaživeo, kao i da bi se olakšalo poslovanje preko interneta.

Prema njegovim rečima, planiraju se izmene Zakona o platnim uslugama, kao i prilagođavanje zakona o reviziji i računovodstvu potrebama poslovanja putem interneta, da bi elektronska komunikacija postala preovlađujuća u Srbiji u srednjem roku.

On je naglasio da se na ovom programu radilo nekoliko meseci, da je dosta dobrih predloga stiglo i od samih kompanija i da je ovo samo početak dijaloga sa IT sektorom. Kako je precizirao, konkretne mere za podršku podrazumevaju bespovratna sredstva za nove kompanije, ako postoji investitor spreman da uloži u proizvod, država bi učestvovala do polovine sredstava, a maksimalno do 25.000 evra po projektu.

Pročitajte i:  Ministarstvo informisanja i telekomunikacija: Raste izvoz usluga u IKT sektoru

Planiraju se i promene u obrazovnom sistemu, tako što će, imajući u vidu da nema nezaposlenih inženjera IT tehnologija i elektronike, država podržati povećanje upisnih kvota u srednjim školama i prirodnim i tehničkim fakultetima, pomoći fakultetima da prošire kapacitete i povezati privredu sa visokim školstvom, dodao je on.

Izvor:  Tanjug

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,

1 thoughts on “Država pruža podršku razvoju IT industrije

Comments are closed.