Držite odstojanje: Novi video pokazuje kako se bacili šire kroz vazduh

Šta se dešava kada kašljete? Uz pomoć takozvanog Šliren (Schlieren) ogledala, istraživači su prikazali ono što je inače nevidljivo za čovekovo oko – vazdušne struje u prostoriji. Kratak film impresivno demonstrira zašto bismo svi trebalo da pratimo preporuke Svetske Zdravstvene Organizacije o tome kako da se štitimo od koronavirusa.

PCPress.rs Image

Nema dovoljno dobre zaštite

Video počinje siluetom čoveka koji isprva normalno diše, a zatim kreće da jako kašlje. U prvom delu videa ne prekriva usta, a na svakom sledećem delu, dok kašlje ili ih prekriva na određen način ili kašlje u određen tip maske. Na tim primerima jasno se vidi, da ne postoji dovoljna zaštita od bacila za bilo koga ko je u blizini ako je osoba zaražena.

Ispostavlja se da je, poput preporuka stručnjaka najefikasniji način zaštite drugih da bolesna osoba kašlje u lakat. Zabrinjavajuće je koliko čak i maske služe kao slaba mera sigurnosti pri kašljanju ili kijanju kroz njih, a interesantno je da je bezbednija hiruška maska od one namenjene odbrani od zagađenog vazduha.

Pročitajte i:  COVID učionice: očekivanja vs. realnost

Ovakav ogled je napravljen u specijalnim uslovima, na stručnoj opremi kakvo je Šliren ogledalo, inače to ne bismo mogli da vidimo. Postoje samo četiri takva na svetu, a svako se koristi u drugačijoj oblasti. Ovo se korisiti za merenja kretanja vazduha u unutrašnjosti, kako bi se videlo kako unutrašnje struje reaguju na ljudsko telo, sa ciljem da se optimizuje energetska efikasnost u prostorijama gde ljudi žive.

Izvor: uni-weimar.de

Facebook komentari:

Tagovi: , , , ,