BIZIT Seminar

DuckDuckGo btowser ipak ne nudi toliku privatnost kao što tvrdi

Mnogi korisnici Interneta, zabrinuti za svoju privatnost, prešli su na DuckDuckGo browser zbog tvrdnje da on ne prati njihovu aktivnost. Međutim, izgleda da to u praksi nije baš tako. 

duckduckgo

Naime, jedan od bezbednosnih istraživača otkrio je da DuckDuckGo dozvoljava da se podaci preko Microsoft tracker-a šalju do LinkedIn i Bing servisa za reklame.

Ispostavilo se da verzije DuckDuckGo browser-a za Android i iOS šalju Microsoft-u podatke koji omogućavaju praćenje aktivnosti korisnika, na osnovu kojih mogu da im se serviraju relevantnije reklame. Interesantno je da su istovremeno, podaci koji su namenjeni Facebook-u i Google-u blokirani, što ukazuje da postoji dogovor sa Microsoft-om. Uostalom, nakon otkrivanja ove tajne i sam DuckDuckGo je priznao da ima ugovor sa Microsoft-om u vezi toga.

Iz kompanije su pokušali da se opravdaju time što su naveli da su oni u svojim saopštenjima i izjavama uvek bili veoma pažljivi i da nikad nisu obećali anonimnost korisnicima tokom surfovanja mrežom, jer to u današnje vreme nije moguće. Oni su naveli da njihov browser blokira tracking skripte pre nego što se učitaju na sajtovima i da im to omogućava da obezbede viši nivo privatnosti korisnika od konkurenata. Kao glavne prednosti takvog pristupa oni navode da je učitavanje sajtova u proseku brže za 46 procenata, kao i smanjenje protoka prosečno za 34 procenta. Takođe, naveli su da je njihov cilj uvek bio da obezbede najveći mogući nivo privatnosti.

Pročitajte i:  AI pomaže: Preko 100 miliona korisnika za Bing

Međutim, sama činjenica da su „iza leđa“ korisnika dozvolili jednoj kompaniji da prikuplja podatke, baca u vodu sve prethodne navode. Korisnici su ovaj browser uglavnom upotrebljavali upravo zbog želje da sačuvaju svoju privatnost, što očigledno nije bio slučaj. Stoga očekujemo da će u narednom periodu broj korisnika DuckDuckGo browser-a imati trend opadanja, a ne rasta.

Izvor: BetaNews

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,