BIZIT 2022

Duhovi jučerašnjice: Tamagotchi i dalje živi

Tamagotchi groznica je krajem devedesetih godina prošlog veka obuzela tadašnje naraštaje, pa je donekle definisala njihov odnos prema tehnologiji. Virtuelni ljubimac, koji je vrhunac popularnosti doživeo pre 22 godine, u poslednje vreme ponovo izaziva interesovanje, toliko da je omiljena stvar nekih ozbiljnih kolekcionara.

PCPress.rs Image

Igračka je funkcionisala tako što je korisnik reagovao na obaveštenja i hranio, šetao i brinuo o svojoj digitalnoj zanimaciji, zauvek zarobljenoj u plastičnu školjku. Tako bi obaveštenja, koja u stvari ne znače ništa, korisnika proganjala od jutra do mraka, prenoseći poruke koje su zapravo sadržane u jednoj: „Pritisni dugme ili će Tamagotchi nestati“.

Danas su svi uređaji Tamagotchi, s boljim ekranima i više od tri dugmeta, ali imaju istu nameru – da kod korisnika izazovu osećaj krivice ukoliko ne obavi neki klik. Tako se sada ne radi samo o digitalnom ljubimcu, već i o porodici, prijateljima, poslovnim obavezama, koji kao Tamagotchi nekad, stoje iza ekrana i čekaju da se pritisne to dugme.

Belgijanka Alicia Kostoglou uprkos prisustvu modernijih spravica i dalje gaji Tamagochije. Kaže da joj je taj hobi kao drugi posao, budući da svakog jutra budi, hrani, šeta, mazi, kupa digitalne životinjice. Trenutno ih ima četiri, ali nije to zanimljivo – zabavni deo je to što su ovi ljubimci pra-pra-pra-praunuci njene originalne igračke.

Pročitajte i:  Gargoyles: Stara igra i devedesete

Moglo bi da se kaže i da Kostoglou uzgaja Tamagochije. Dakle nije joj cilj samo da ih održi u životu, već i da ih „venča i tako osigura da dobiju potomke koji će se dalje razmnožavati“. Dosadašnji rekord je 65 generacija u nizu, a dokaz su uređaji u kojima još uvek čuva pretke sadašnjih ljubimaca.

Izvor: Vice

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published.