Dupli profili kao alatka za cyber proganjanje

Nije retkost da oni koji se bave cyber nasiljem kreiraju lažne profile sa fotografijama i podacima onih koje su odredili kao mete.

PCPress.rs Image

Ovakve aktivnosti omogućavaju i nedostaci u okviru online prostora, budući da je prilično lako da se korisnik pretplati na neki servis ili opciju, dok je prilično teško da se nakon toga od te pretplate odustane. Sa druge strane, platforme i servisi žele što veći broj korisnika, pa se često odustaje od rigoroznih provera identiteta, zbog toga što bi se na taj način značajno smanjio broj onih koji uspeju da se registruju na neki servis. Upravo to omogućava napade koji uključuju duple profile, koji se istina ne događaju toliko često, ali kada se jednom dogode, bitno utiču na kvalitet života žrtve.

PCPress.rs Image

Sa sve većim brojem platformi nije teško pronaći onu na kojoj ciljana žrtva nema nalog, da bi se potom kreirao lažni, te na njega otpremile fotografije i podaci žrtve, do kojih u današnje vreme takođe nije teško doći. Tako cyber proganjanje pokreće pitanje prirode, te načina na koje online mreže funkcionišu, a u vezi sa količinom bola koji žrtvi može da se nanese uz pomoć podataka do kojih se jednostavno dolazi, te tehnoloških veština koje se lako uče. Problem je u tome što cyber nasilje i ne zahteva ozbiljno poznavanje savremenih tehnologija, te u najozbiljnije aktivnosti spadaju resetovanje lozinki i anonimno pozivanje žrtava, što je sitnica za prosečnog trola današnjice.

Pročitajte i:  MyKings botnet mreža zarađuje uprkos svemu

Izvor: The Verge

Facebook komentari:

Tagovi: , ,