Zebra

Dva inča i još ponešto više

Lenovo IdeaPad MIIX 300 sa ekranom dijagonale 8“ bio je popularan pre svega zbog umerene cene. Sada je stigla „desetka“, malo skuplja, ali s dobrim razlogom

 

Lenovo-MIIX-3-10-Blk-Angle5b

Ako volite klasične tablete koji rade pod Microsoft Windows‑om, IdeaPad MIIX 300 „osmica“ je dobro rešenje: sasvim je solidno opremljen, sa skladišnom memorijom kapaciteta 64 GB, a pritom košta kao slični konkurentski modeli sa 32 GB. Sasvim je bilo očekivano da Lenovo predstavi model iste oznake sa većim ekranom. „Desetka“ je sada stigla, ali je ona očito namenjena drugačijem krugu korisnika.

Radi se o hibridnom tabletu, s tastaturom i touchpad‑om koji se mogu odvojiti. Gornji deo je tačno ono što smo očekivali: uvećana verzija „osmice“; kada se on odvoji, u rukama vam ostaje klasična „desetka“, u kućištu od kvalitetne i čvrste plastike. Ekran je formata 16:10, a rezolucija je ista kao na „osmici“ – to znači da nećete imati previše detalja, ali će oni biti krupniji. Budući da je ekran zasnovan na IPS panelu, na kvalitet nemamo primedbi. Na obodu se nalaze microHDMI i microUSB priključci, ali napajanje se ne priključuje na microUSB, već za njega postoji posebna utičnica. Prednost ovakvog rešenja ogleda se u tome što se microUSB može koristiti dok se tablet puni, ali USB – microUSB kabl morate da dokupite jer se ne nalazi u paketu. Priloženi kabl za punjenje s druge strane ima USB priključak, tako da možete da koristite i druge punjače, uključujući i one u kolima.

Pročitajte i:  Lenovo lansirao četiri Chromebook-a namenjenih učenicima

Unutra se nalazi sličan hardver kao u „osmici“: procesor Atom Z3735F i 2 GB RAM memorije. Lenovo je odlučio da u ove tablete ugrađuje 64 GB skadišne memorije, što pozdravljamo: desetak je rezervisano za instalacione datoteke Windows‑a (neophodne za sistemski reset), a Windows zauzima još nekih sedam‑osam, što znači da korisniku ostaje 45 GB, što je mnogo više nego samo desetak, koliko tipično ostaje na tabletima sa 32 GB. U podnožje za microSD karticu možete da dodate još 64 GB. Kamere nisu pretrpele bitne izmene, 2 Mp spreda i 5 Mp pozadi uobičajene su vrednosti za tablete. Sve to se napaja iz baterije natprosečnog kapaciteta, pa možete da računate na veoma dobru autonomiju.

Važan je i donji deo s tastaturom i touchpad‑om; tastatura je lokalizovana, a touchpad dovoljno prostran. Uz to, sa svake strane nalazi se po jedan USB priključak pune veličine, tako da povezivanjem donjeg dela dobijate prilično upotrebljiv mali laptop. Lenovo ovde nije koristio luksuzne mehanizme za pričvršćivanje s magnetima, već je primenjen jednostavan mehanički sistem, a dopalo nam se to što je konstrukcija takva da se tastatura blago uspravi kada se ekran podigne. U verziji koja je stigla do nas nema opcija sa dodatnim hard‑diskom ili još jednom baterijom u donjem delu, ali je izostavljanjem ovih naprednih opcija postignuta povoljna cena.

Pročitajte i:  Lenovo lansirao četiri Chromebook-a namenjenih učenicima

Na primerku koji smo isprobali zatekli smo Windows 10, ali ako vam je to bitno, proverite pre kupovine, jer smo primetili da su u ponudi i verzije sa Windows‑om 8.1, premda Microsoft‑ova aktuelna politika predviđa automatsku nadogradnju na novu verziju. Sve u svemu, Lenovo je ovim modelom zakoračio na deo tržišta kojim trenutno vladaju Asus Transformer i Acer Aspire Switch. Adut kineskog proizvođača je velika skladišna memorija u osnovnoj verziji, što smatramo dobrim potezom, ali ne bi škodilo ni da se ponude verzije s dodatnim opcijama. U svakom slučaju, ako nemate prevelik budžet, na ovaj hibridni tablet vredi obratiti pažnju.

  Lenovo IdeaPad MIIX 300 10
Ekran 10”, 1280×800, IPS
Procesor Intel Atom Z3735F 1,83 GHz
Memorija 2 GB RAM, 64 GB flash + microSD do 64 GB
Komunikacija WiFi abgn, Bluetooth 4.0
Kamera Zadnja 5 Mp, prednja 2 Mp
Operativni sistem Windows 10 Single Home
Baterija 7 Ah
Masa 615 g
Cena 39.990 dinara

www.lenovo.rs

Bojan Stanojević

Objavljeno u časopisu PC#228

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,