BIZIT 2022

Dvadeset godina BitTorrent-a

Prošlo je 20 godina od kada je BitTorrent protokol ugledao svetlost dana. To se desilo 2. jula 2001. godine i to se vodi kao nezvanični datum kada je piraterija „dobila krila“.

BitTorrent

U protekle dve decenije, ovaj protokol je omogućio korisnicima širom sveta da mnogo lakše dele piratizovani sadržaj (softver, muziku i filmove). Interesantno je da je on ostao aktuelan toliko dugo vremena, a i danas je izuzetno popularan, ako ne i popularniji nego u prvim godinama svog postojanja.

Više od piraterije

Međutim, BitTorrent nije napravljen (samo) zbog piraterije. On je zamišljen za legalnu upotrebu i koristi se i u te svrhe – recimo za deljenje Linux distribucija. To je mnogo lakše nego da se takve distribucije čuvaju na serveru koji lako može biti preopterećen. Umesto toga, BitTorrent je omogućio korisnicima da međusobno dele instalacije ovih operativnih sistema. Na primer, jedna od popularnih distribucija koja se distribuira na ovaj način je Ubuntu.

BitTorrent je u ovih 20 godina na različite načine uticao na naše živote. Recimo, korisnici ovog protokola su u različitim državama osuđivani na pirateriju, „BitTorrent pirati“ žele da osnuju sopstvenu državu, istraživanja su pokazala da ovaj protokol ima najveći uticaj na pad zarade u bioskopima jer se na dnevnom nivou skine 400.000 fajlova (uglavnom filmova i serija)…

Izvor: Betanews

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,