Cove

Dvadeset pet godina posle prvog PC virusa: oprema za sajber-napadePCPress.rs Image

U januaru pre dvadeset pet godina, braća Alvi iz Lahora u Pakistanu pustila su u svet Brain Virus, prvi virus koji je mogao da zarazi PC s operativnim sistemom DOS. To je bilo relativno nedužno vreme, te su braća utisnula svoja prava imena i poslovnu adresu u kod. Kasnije su otkrili da su napravili virus kako bi zaštitili svoj medicinski softver od piraterije.

Dvadeset pet godina kasnije, virusi su daleko od nedužnih i sajber-kriminalci izvode napade kakve braća Alvi ne bi mogla ni da zamisle.

Virusi više ne služe samo za iznošenje političkih stavova ili dokazivanje tehničke domišljatosti, već su postali korisno sredstvo za krađu od pojedinaca i institucija. A, kao i mnoge kriminalne organizacije, hakeri su pribegli oponašanju zakonitog poslovanja.

Zajedno s dvadesetpetogodišnjicom, ovog meseca u oči upada jedan uznemiravajući trend: proizvodnja i onlajn prodaja „alata“ kojim relativno nevešti hakeri mogu izvoditi napade. Reč je doslovno o alatu koji pomaže u izvođenju usklađenih napada na kompjuterske mreže. Poznat i pod nazivom crimeware, alat se najčešće sastoji od šeme virusnog koda i opreme za prilagođavanje, postavljanje i upravljanje široko rasprostranjenim napadima.

Alat se može kupiti na internetu, a cene se kreću od pedesetak do četiri hiljade dolara. Neki hakeri koji prodaju napredniji alat čak nude onlajn podršku i pretplatničke usluge kako bi mušterije dobijale ažurirane verzije virusa. Symantec je primetio i oglase u kojima se uz nadoknadu nudi pomoć pri instaliranju kupljenog alata.

Sve to ukazuje da bismo zaista morali da budemo oprezniji jer crimeware omogućava i relativno neukim hakerima da izvode napade. Pored toga, jednostavnost i delotvornost alata dovešće do naglog procvata sajber-kriminala. Primera radi, od avgusta 2009, izbačeno je više od devedeset hiljada različitih aplikacija ZeuS, a više miliona kompjutera bilo je napadnuto tim virusom. Nije iznenađujuće što je ZeuS osmišljen prvenstveno za krađu finansijskih podataka žrtve. A ne treba zaboraviti da sajber-kriminalci, kao i svi zakoniti preduzetnici, veruju da će im se ulaganje isplatiti. Budući da troše novac na kupovinu tih alata, to ukazuje na to da će ih i koristiti. A napadi će postajati sve opasniji pošto se mogu kupiti i ažurirane verzije. Srećna dvadesetpetogodišnjica!

Izvor: IT News

Facebook komentari:
Data centri 2022

Tagovi: ,