Dve milijarde i sto miliona aktivnih korisnika interneta

PCPress.rs ImageVi ste jedan od čak dve milijarde i sto miliona aktivnih korisnika interneta. Zanimljive statistike otkrile su da je od skromnih 360 miliona korisnika krajem 2000. godine broj korisnika interneta munjevito porastao. Ako pogledamo po kontinentima, u Aziji živi 922 miliona korisnika, u Evropi 476 miliona dok je Severna Amerika na trećem mestu s 271 milionom. A ako se statistika suzi na pojedine zemlje, Kina je na vrhu s 485 miliona ljudi koji koriste internet, što čini više od 36 odsto njenog ukupnog stanovništva.
Prošle godine je izbrojano čak tri milijarde i sto miliona i-mejl naloga širom sveta. Microsoft Outlook je najpopularniji klijent s 27 odsto ukupnog udela na tržištu, dok je Hotmail najpopularniji servis s 360 miliona korisnika. Inače, prošle godine je bila i četrdeseta godišnjica od slanja prvog mejla na svetu. Broj globalnih veb-sajtova popeo se na 555 miliona u decembru, od čega je 300 miliona dodato tek prošle godine. A broj registrovanih domena dostigao je 200 miliona u poslednjem kvartalu prošle godine.
Društvene mreže i mobilni saobraćaj takođe vrtoglavo rastu. Krajem prošle godine, Facebook je imao više od 800 miliona korisnika, od čega se 200 miliona pridružilo mreži tokom godine. Broj Twitter naloga porastao je na 225 miliona. Lady Gaga ponela je titulu najpopularnije osobe na Twitter-u prošle godine. A broj mobilnih pretplatnika je do kraja godine dostigao cifru od pet milijardi i devetsto miliona ljudi.
Šta nas onda čeka ove godine? Stručnjaci veruju da će broj korisnika nastaviti da raste jer kako nam se sve veći deo privatnog života, koliko i poslovnog, odvija onlajn, počeli smo da zavisimo od interneta na način koji je bilo teško zamisliti. Nabolje ili nagore, internet  je postao ključni činilac u gotovo svemu što radimo, zaključuju analitičari.
Izvor: CNET News

Facebook komentari:
Pročitajte i:  Da li će se Facebook srušiti kao kula od karata?

Tagovi: , , , ,