BIZIT Seminar

Dve misterije nas dele od života na Marsu

NASA je u junu došla do dva ključna saznanja kada je život na Marsu na pitanju, te je tom prilikom otkriveno da na Crvenoj planeti ima žive materije, i da nivo metana u atmosferi tokom vremena polako opada. Tako su ove vesti uticala ne ono što se do sada znalo o životu u kosmosu, te o astrobiologiji, pa, iako nije čvrst dokaz da u kosmosu ima vanzemaljskog života, postojanje metana ukazuje na postojanje živih organizama, budući da metan na Zemlji potiče upravo od bića koja je nastanjuju.

PCPress.rs Image

Otkrića koja su u vezi sa postojanjem metana u vazduhu na Marsu zahtevaju obradu velikih količina podataka, te je tim internacionalnih stručnjaka objavio početnu studiju u naučnom magazinu Astrobiology, u kojoj su klasifikovali i definisali načine za merenje i obavljanje eksperimenata, te istakli da bi jedan od prioriteta agencije NASA trebalo da bude prikupljanje dokaza o tome da život na Marsu postoji, ili da je nekada postojao. Ukratko, naučnici žele da se fokusiraju na geološke aktivnosti planete, a kako bi razumeli veze između novootkrivenih organskih komponenti i metana u atmosferi. Cilj im je da nađu tragove drugih molekula i gasova koji bi ukazivali na to da bi neki primitivni mikroskopski organizmi mogli da prežive ispod površine.

Pročitajte i:  Povratak na Mesec: Novo odelo za astronaute

Tako eksperti traže dve stvari koje bi mogle da podupru teoriju o životu na Marsu, a prva se odnosi na hemijske reakcije koje obavljaju živi organizmi. Naime, kada neki organizam procesira hranu, njegovo telo izvlači energiju iz materija koje su u njega unete, te kreira protok elektrona i gasova koji se odvija između molekula. Zbog ekstremnih uslova koji vladaju u atmosferi na Marsu ovakav balans ne postoji, pa bi razmena između molekula, a zbog jake oksidacije, uvek mogla da se odvija samo u jednom smeru. Tako bi reakcija svakog živog organizma bila toliko snažna da ovaj ne bi bio u stanju da preživi. Zbog toga istraživači tragaju za komponentama u atmosferi Crvene planete koje bi uticale na to da se ove akcije izbalansiraju, što bi uticalo na to da život na Marsu bude moguć.

PCPress.rs Image

Druga stvar koja bi potkrepila teoriju o životu na Marsu zahteva da se kopa ispod površine planete, a kako bi se utvrdilo odakle dolazi metan. Za to će se postarati sledeća NASA-ina misija – InSight, čiji će osnovni cilj biti da prodre u dubinu ove planete. Tako će preko uzoraka koji se budu uzimali ispod površine moći da se utvrdi da li metan potiče od bioloških procesa ili od kompleksnih hemijskih reakcija koje uopšte ne uključuju postojanje života, što će dalje uticati na traganje za životom u kosmosu.

Pročitajte i:  Rusija šalje spasilačku letelicu na MSS

Izvor: Futurism

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,

One thought on “Dve misterije nas dele od života na Marsu

  • 1. October 2018. at 14:16
    Permalink

    Samo još da odu za stvarno na Mesec sa ljudskom posadom a ne ono iz filma.

Comments are closed.