Top50 Glas publike

Džejms Veb teleskop spremno čeka idućeg međuzvezdanog posetioca

Nauka je ovoga puta spremna da na vreme reaguje, kada se novi međuzvezdani objekat bude pojavio u našem solarnom sistemu,. Džejms Veb teleskop sadrži moćnu tehnologiju koja će moći da analizira hemijski sastav intergalaktičkih posetilaca i sazna nešto više o tome odakle dolaze i fizičkim uslovima na njima.

PCPress.rs Image

Omuamua i Borisov uspeli da pobegnu

2017. godine, portali su pisali o objektu Omuamua (formalna oznaka 1I/2017 U1) koji je, izgledajući pomalo neobično (izduženog oblika i dužine oko stotinak metara), prošao kroz naš solarni sistem i pobegao. Trenutno se kreće brzinom od 95.000 km/h, pokušavajući da napusti sunčev sistem. Pošto je bilo malo vremena da bi se objekat detaljnije ispitao, formulisane su različite, često naučno-fantastične hipoteze. 2019. godine je, takođe, međuzvezdani objekat Borisov (C/2019 K4) primećen u Sunčevom sistemu.

Analiza infracrvenog zračenja

Očekuje se da ćemo ubuduće, uz Džejms Veb teleskop, biti bolje pripremljeni za ovakve posete. Kristina Tomas, astronom sa Univerziteta Severne Arizone je, u saopštenju izdatom od strane Naučnog instituta za svemirske teleskope u Baltimoru, objasnila da teleskop može da radi u uslovima slabije magnitude i osvetljenosti. 

Tehnologija koju teleskop poseduje, omogućiće prikupljanje podataka o hemijskom sastavu posetilaca i drugim parametrima koji bi mogli pomoći da se otkrije odakle dolaze, kako su napravljeni i slično. Džejms Veb teleskop prikuplja i analizira infracrveno zračenje. Opremljen je naprednim štitnikom, jer toplota sunca ometa infracrvenu detekciju. Ova infracrvena posmatranja koriste se kao metoda analize prašine i gasa bilo kog objekta, dajući istraživačima bolji uvid u prirodni sistem objekta.

Izvor: Space

Facebook komentari:
SBB