BIZIT 2022

Džinovski radio-teleskop traži vanzemaljce

Kina će uskoro dati značajan doprinos u potrazi za vanzemaljskim životom. Državni mediji „Science and Technology Daily“ (prenosi ChinaTechCity-a) kažu da će FAST (Five-hundred-meter Aperture Spherical radio Telescope) o kom je već bilo reči na stranicma ovog portala, početi da traži vanzemaljske signale u septembru.

PCPress.rs Image

Mali zeleni, javite se crvenima

Teleskop je službeno počeo da služi u svrhe opšte nauke u januaru, ali je usred nadogradnji kako bi mogao da umanji smetnje i na drugi način pomogne pretrazi. FAST ima prečnik od 500 metara, iako samo fokusira segment od 300 metara na prijemnik.

Glavni naučnik Zhang Tongjie naglasio je da potraga ne bi trebalo da prekine redovne naučne misije. Kako sada stvari stoje, ne treba se nadati rezultatima u skorijoj budućnosti. Iako postoje neki „zanimljivi uskopojasni kandidati ET signala“, prema Zhang-ovom mišljenju ne treba očekivati da će bilo koji od njih proizaći od inteligentnog života. Tipično, karakteristični radio signali potiču od pulsara ili brzih radio-impulsa. Ipak, ako postoje vanzemaljci koji emituju radio signale (a oni su dovoljno blizu da ih primimo), rad FAST-a povećaće šanse da ih primimo.

Pročitajte i:  Dok se tehnološke kompanije povlače iz Rusije, Kina to gleda sa zabrinutošću

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , ,