Top50 Glas publike

EA: Gaming gigant hakovan, ukraden izvorni kod

Hakeri su ukrali dragocene informacije od velikog proizvođača igara Electronic Arts (EA), saopštila je kompanija.

PCPress.rs Image

Nisu ukradeni podaci o igračima

Napadači su tvrdili da su preuzeli izvorni kod za igre kao što je FIFA 21 i za proprietary Frostbite game engine koji se koristi kao osnova za mnoge druge igre visokog profila. Vest o hakovanju prvi put je prijavila novinska stranica Vice koja je rekla da je ukradeno nekih 780 GB podataka. EA je rekao da u napadu nisu ukradeni podaci o igračima. Firma je jedna od najvećih kompanija za igre na svetu. Među naslovima koje razvija ili objavljuje nalaze se serije poput Battlefield, Star Wars: Jedi Fallen Order, The Sims i Titanfall, kao i širok spektar sportskih igara. Istražujemo nedavni incident upada u našu mrežu, gde je ukradena ograničena količina izvornog koda igre i srodnih alata. Nije pristupljeno podacima o igračima i nemamo razloga da verujemo da postoji rizik za privatnost igrača, rekao je portparol EA u izjavi.

Kompanija je rekla da je već poboljšala bezbednost i izjavila da ne očekuje “uticaj na naše igre ili naše poslovanje”, a kontaktirani su i organi reda. Upad u mrežu nije bio ransomware napad i dogodio se nedavno, dodao je EA. Izvorni kod je verzija računarskog softvera koji je obično mnogo lakši za čitanje i razumevanje od krajnje verzije gotovog proizvoda i može se koristiti za reverzno inženjerstvo delova proizvoda. Na primer, Frostbite engine, za koji hakeri tvrde da imaju izvorni kod, moćan je alat za stvaranje igara koji se koristi u desetinama igara, od FIFA-e do serije Battlefield i nekoliko nedavnih igara Star Wars-a. Izvorni kod mogao bi da ima značajnu vrednost za beskrupuloznog programera koji je spreman da ga kopira ili za one koji prave čitove i hakove za igre. Ali malo je verovatno da bi bilo koji glavni konkurent EA ikada koristio takve ukradene podatke.

Pročitajte i:  Gejming industrija i kriza za praznike

Ovo je najnoviji u nizu hakova visokih profila kompanija za igre. U novembru prošle godine, Capcom, proizvođač Street Fighter-a i Resident Evil-a, pretrpeo je ransomware napad koji je mogao otkriti lične podatke do 350.000 ljudi. U februaru je Cyberpunk developer CD Projekt Red pretrpeo još jedan ransomware napad koji je rezultirao krađom izvornog koda nekoliko igara i prodajom na aukciji na mreži. U tom slučaju, hakeri su tvrdili da su podatke prodali za više od 7 miliona dolara, mada nije jasno da li se prodaja zaista dogodila.

Izvor: Bbc

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,