EarthTime- brz pregled trenutnog vremena

EarthTime je program koji prikazuje trenutno vreme na raznim krajevima zemaljske kugle. Danas postoji mnogo rešenja i dodatnih aplikacija za Windows okruženje koji pružaju ovu mogućnost, a EarthTime se izdvaja kao jedan od dugovečnih programa, s obzirom na to da na tržištu postoji više od 15 godina. Izgled programa se nije mnogo promenio za to vreme, pa danas može poslužiti pre svega za brz pregled na aktuelno vreme diljem planete, dok za efikasan rad sa više vremenskih zona postoje i bolja rešenja.

PCPress.rs ImageEarthTime prikazuje mapu sa simuliranim prelazom između dana i noći na raznim delovima planete. Oko mape se mogu postaviti časovnici sa lokalnim vremenom u raznim gradovima, koje se mogu izabrati iz velike baze podataka. Moguće je postaviti alarme koji će se aktivirati u određenom trenutku, prema zadatom vremenu za izabrani grad. Osnovna mapa prikazuje obrise kontinenata, dok se oblaci prikazuju u vidu posebnog sloja. EarthTime ima mogućnost da prikaže realno stanje oblaka, ali ova mogućnost nije uključena u standardnu verziju programa već zahteva dodatnu registraciju.

Za svaki od izabranih gradova, EarthTime takođe može da prikaže podatke o aktuelnim vremenskim prilikama, što uključuje osnovne informacije kao što su temperature, vlažnost vazdušni pritisak, padavine i brzina vetra. Po instalaciji programa ova opcija neće raditi automatski već zahteva da korisnik izvrši dodatnu konfiguraciju. Za prikupljanje vremenskih podataka, EarthTime koristi online uslugu Open Weather Map i zahteva da korisnik unese sopstveni API ključ. Ovaj ključ se može besplatno dobiti otvaranjem naloga na OpenWeatherMap.org.

EarthTime je proizvod softverske kompanije DeskSoft, koja nudi i EarthView, dinamičnu pozadinu za desktop i čuvar ekrana, sa raznim načinima za simuliran pogled na Zemlju. Internet sajt s koga možete da preuzmete instalaciju programa je www.desksoft.com/EarthTime.htm.

EarthTime je dostupan u vidu funkcionalne demo verzije koja se može koristiti 30 dana. Aktuelna verzija programa radi na novijim verzijama Windows‑a uključujući Windows 10. Za starije računare, još uvek je dostupna prva generacija programa EarthTime koja podržava sve verzije Windows‑a počevši od legendarne „devedeset petice“.

(Objavljeno u PC#250)

Facebook komentari:

Tagovi: , ,